Proste ciasto ucierane, które dzięki dodatkowi sera twarogowego przez długi czas zachowuje swą świeżość. Ciasto serowo-cytrynowe z rodzynkami jest pyszne i szybkie w przygotowaniu.
Ciasto serowo-cytrynowe z rodzynkami - składniki na ciasto:
0,5 szklanki cukru
125 g masła
150 g mielonego sera (takiego jak na sernik)
3 jajka
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki soku z cytryny
garść rodzynków + szczypta mąki do obtoczenia
Ciasto serowo-cytrynowe z rodzynkami - składniki na lukier:
0,5 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka mleka
1 łyżeczka soku z cytryny
Ciasto serowo-cytrynowe z rodzynkami - przepis:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Rodzynki obtocz w niewielkiej ilości mąki.
Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując dodaj ser. Stopniowo, jedno po drugim, dodawaj do ciasta jajka.
Następnie do miski dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj.
Dodaj sok z cytryny i obtoczone rodzynki. Wymieszaj łyżką.
Tortownicę o średnicy 18-20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 50-55 minut - do suchego patyczka.
Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z mlekiem i sokiem z cytryny. Ciasto polukruj po całkowitym ostudzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz