czwartek, 11 lutego 2021

Ciasto serowo-cytrynowe z rodzynkami

Proste ciasto ucierane, które dzięki dodatkowi sera twarogowego przez długi czas zachowuje swą świeżość. Ciasto  serowo-cytrynowe z rodzynkami jest pyszne i szybkie w przygotowaniu.
Ciasto serowo-cytrynowe z rodzynkami

Ciasto serowo-cytrynowe z rodzynkami - składniki na ciasto:

  • 0,5 szklanki cukru
  • 125 g masła
  • 150 g mielonego sera (takiego jak na sernik)
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • garść rodzynków + szczypta mąki do obtoczenia

Ciasto serowo-cytrynowe z rodzynkami - składniki na lukier:

  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka mleka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny


Ciasto serowo-cytrynowe z rodzynkami - przepis:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Rodzynki obtocz w niewielkiej ilości mąki.
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując dodaj ser. Stopniowo, jedno po drugim, dodawaj do ciasta jajka.
  • Następnie do miski dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj. 
  • Dodaj sok z cytryny i obtoczone rodzynki. Wymieszaj łyżką.
  • Tortownicę o średnicy 18-20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 50-55 minut - do suchego patyczka.
  • Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z mlekiem i sokiem z cytryny. Ciasto polukruj po całkowitym ostudzeniu.
Smacznego!
Ciasto serowo-cytrynowe z rodzynkami

Ciasto serowo-cytrynowe z rodzynkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz