Niesamowicie pyszne ciasto bez pieczenia składające się z kilku warstw: budyniowej, karmelowej, masła orzechowego i polewy czekoladowej z orzeszkami. To pyszne ciasto bez pieczenia inspirowane jest popularnym batonem Snickers. Z pewnością przypadnie ono do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Już jeden kawałek wystarczy, by na długi czas zaspokoić ochotę na słodycze. Ciasto bez pieczenia Snickers jest dość pracochłonne, ale zdecydowanie warto poświęcić mu odrobinę czasu, by za chwilę móc rozkoszować się jego wyjątkowym smakiem. Polecam!
Ciasto Snickers - składniki na masę budyniową:
750 ml mleka
2 budynie śmietankowe (proszek: 2 x 40 g)
0,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mleka w proszku
175 g masła
3 łyżki masła orzechowego
Ciasto Snickers - składniki na masę karmelową:
3 łyżki miodu
5 łyżek cukru
1,5 łyżeczki masła
szczypta sody oczyszczonej
80 g orzeszków ziemnych
Ciasto bez pieczenia Snickers - składniki na polewę czekoladową:
100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietany kremówki
125 g orzeszków ziemnych
Ciasto Snickers - pozostałe składniki:
350 g herbatników kakaowych
175 g masła orzechowego
Ciasto Snickers (bez pieczenia) - przepis:
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno formy ułóż pierwszą warstwę herbabtników.
W pierwszej kolejności przygotuj masę budyniową. W 250 ml mleka rozmieszaj proszki budyniowe. Pozostałe 500 ml mleka zagotuj wraz z cukrem, następnie dodaj mleko w proszku, gotuj na niewielkiej mocy palnika do czasu całkowitego rozpuszczenia się składników.
Na gotujące się mleko wlej rozmieszane proszki budyniowe. Ugotuj gęsty budyń. Garnek z budyniem przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego ostudzenia.
Miękkie masło zmiksuj na jasną i puszystą masę. Następnie dodaj masło orzechowe, krótko zmiksuj. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując, dodawaj ostudzony budyń. Masę podziel na dwie równe części.
Jedną część wyłóż na herbatniki, wyrównaj, ułóż kolejną warstwę herbatników.
Przygotuj masę karmelową. Orzeszki ziemne drobno posiekaj. W rondelku, na małej mocy palnika, podgrzej miód i cukier. Podgrzewaj tylko do momentu całkowitego rozpuszczenia się składników. Zbyt długie podgrzewanie miodu z cukrem sprawi, że karmel będzie twardy. Zdejmij rondelek z ognia, dodaj masło i sodę oczyszczoną. Szybko i energicznie wymieszaj, ponieważ masa szybko zastyga. Dodaj posiekane orzeszki ziemne, wymieszaj i od razu wyłóż na herbatniki.
Kiedy masa karmelowa całkowicie zastygnie, rozsmaruj na niej masło orzechowe, wyłóż kolejną warstwę herbatników, a następnie pozostałą masę budyniową. Ponownie ułóż herbatniki.
Przygotuj polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę wraz ze śmietaną kremówką. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewą polej ciasto i posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz