środa, 24 lutego 2021

Ciasto z ricottą i czekoladą

Szybkie, wilgotne, długo utrzymujące swą świeżość ciasto z dodatkiem serka ricotty i gorzkiej czekolady.
Ciasto z ricottą i czekoladą



Ciasto z ricottą i czekoladą - składniki:

  • 1 jajko
  • 75 ml oleju
  • 150 g sera ricotta
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 75 g gorzkiej czekolady



Ciasto z ricottą i czekoladą - przepis:

  • Jajko zmiksuj z ricottą i aromatem waniliowym.
  • Mąkę wymieszaj z cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodaj do masy jajecznej, krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Czekoladę drobno posiekaj, dodaj do ciasta, wymieszaj łyżką.
  • Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut - do suchego patyczka.
  • Po ostudzeniu wierzch ciasta oprósz cukrem pudrem. 
Smacznego!
Ciasto z ricottą i czekoladą

1 komentarz:

  1. Przepis ukazuje jak szybko i łatwo można przygotować smaczne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń