▼
Ciasto z ricottą i czekoladą
Szybkie, wilgotne, długo utrzymujące swą świeżość ciasto z dodatkiem serka ricotty i gorzkiej czekolady.
Ciasto z ricottą i czekoladą - składniki:
- 1 jajko
- 75 ml oleju
- 150 g sera ricotta
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 75 g gorzkiej czekolady
Ciasto z ricottą i czekoladą - przepis:
- Jajko zmiksuj z ricottą i aromatem waniliowym.
- Mąkę wymieszaj z cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodaj do masy jajecznej, krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
- Czekoladę drobno posiekaj, dodaj do ciasta, wymieszaj łyżką.
- Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut - do suchego patyczka.
- Po ostudzeniu wierzch ciasta oprósz cukrem pudrem.
Przepis ukazuje jak szybko i łatwo można przygotować smaczne ciasto :)
OdpowiedzUsuń