Pyszne, zdrowe, kolorowe kotlety mielone z piersi kurczaka z dodatkiem szpinaku i marchewki.
Kotlety mielone ze szpinakiem i marchewką - składniki:
- 3 filety z piersi kurczaka (około 700 g)
- 1 duża cebula
- 200 g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 jajko
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
- dodatkowo: bułka tarta + olej do smażenia
Kotlety mielone z marchewką i szpinakiem - przepis:
- Na kilka godzin przed przystąpieniem do przyrządzania kotletów wyjmij szpinak z zamrażalnika.
- Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i zmiel w maszynce do mielenia mięsa wraz z cebulą.
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez 2 minuty. Dodaj szpinak, sól, pieprz, słodką paprykę i zioła prowansalskie. Wymieszaj i smaż do całkowitego odparowania płynu. Pozostaw do ostudzenia.
- Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na małych oczkach tarki.
- Do miski przełóż mięso mielone wraz z cebulą, dodaj ostudzony szpinak oraz startą marchewkę. Dodaj również kaszę mannę i jajko. Masę dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
- Z masy formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Często dziecku serwuje taką wersję, jako zdrowszą alternatywę dla tradycyjnych mielonych
OdpowiedzUsuń