Kotlety mielone z marchewką i szpinakiem - przepis:
Na kilka godzin przed przystąpieniem do przyrządzania kotletów wyjmij szpinak z zamrażalnika.
Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i zmiel w maszynce do mielenia mięsa wraz z cebulą.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez 2 minuty. Dodaj szpinak, sól, pieprz, słodką paprykę i zioła prowansalskie. Wymieszaj i smaż do całkowitego odparowania płynu. Pozostaw do ostudzenia.
Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na małych oczkach tarki.
Do miski przełóż mięso mielone wraz z cebulą, dodaj ostudzony szpinak oraz startą marchewkę. Dodaj również kaszę mannę i jajko. Masę dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Z masy formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Często dziecku serwuje taką wersję, jako zdrowszą alternatywę dla tradycyjnych mielonych
OdpowiedzUsuń