poniedziałek, 22 lutego 2021

Drobiowe kotlety mielone ze szpinakiem i marchewką

Pyszne, zdrowe, kolorowe kotlety mielone z  piersi kurczaka z dodatkiem szpinaku i marchewki.
Kotlety mielone ze szpinakiem i marchewką




Kotlety mielone ze szpinakiem i marchewką - składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 700 g)
  • 1 duża cebula
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: bułka tarta + olej do smażenia


Kotlety mielone z marchewką i szpinakiem - przepis: 

  • Na kilka godzin przed przystąpieniem do przyrządzania kotletów wyjmij szpinak z zamrażalnika.
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i zmiel w maszynce do mielenia mięsa wraz z cebulą.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez 2 minuty. Dodaj szpinak, sól, pieprz, słodką paprykę i zioła prowansalskie. Wymieszaj i smaż do całkowitego odparowania płynu. Pozostaw do ostudzenia.
  • Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na małych oczkach tarki.
  • Do miski przełóż mięso mielone wraz z cebulą, dodaj ostudzony szpinak oraz startą marchewkę. Dodaj również kaszę mannę i jajko. Masę dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  • Z masy formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety mielone ze szpinakiem i marchewką

Kotlety mielone ze szpinakiem i marchewką

1 komentarz:

  1. Często dziecku serwuje taką wersję, jako zdrowszą alternatywę dla tradycyjnych mielonych

    OdpowiedzUsuń