niedziela, 21 lutego 2021

Gulasz z indykiem i warzywami

Gulasz z indykiem w sosie śmietanowym z dodatkiem marchewki i pietruszki to pyszny pomysł na lekki, szybki i prosty w przygotowaniu obiad. 
Gulasz z indykiem i warzywami




Gulasz z indykiem i warzywami - składniki:

  • 800 g filetu z indyka 
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 dość duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • 800 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 200 g śmietany 18%
  • 1 pęczek koperku
  • opcjonalnie: 1 łyżka mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, 4 liście laurowe, 4 ziela angielskie
  • dodatkowo: mąka do obtoczenia i olej do smażenia



Gulasz z indykiem i warzywami - przepis:

  • Mięso umyj, osusz, pokrój w grubą kostkę i oprósz solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką, a następnie obtocz w mące. 
  • Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso. Przełóż do garnka.
  • Na patelni po smażeniu mięsa zeszklij drobno pokrojoną cebulę wraz z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dodaj do garnka z mięsem.
  • Do garnka wrzuć również pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę oraz liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalej bulionem, przykryj pokrywkę i duś na niewielkiej mocy palnika przez około 35 minut - do miękkości. 
  • Pod koniec gotowania dodaj śmietanę. Do śmietany dodaj 2 łyżki gorącego sosu, wymieszaj i dodaj do sosu w garnku. Dodaj również posiekany koperek oraz dopraw sos solą, pieprzem i papryką.
  • W razie potrzeby zagęść sos mąką. W 1/4 szklanki wody rozprowadź 1 łyżkę mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do garnka, dokładnie wymieszaj i gotuj do zgęstnienia sosu.
Smacznego!
Gulasz z indykiem i warzywami

Gulasz z indykiem i warzywami

Gulasz z indykiem i warzywami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz