wtorek, 9 lutego 2021

Kotlety mielone w sosie

Kotlety mielone duszone w sosie własnym z dodatkiem marchewki są niezwykle pyszne, miękkie i soczyste. To świetny pomysł na zaserwowanie tradycyjnych mielonych w nieco innym wydaniu niż zwykle. Polecam. :)
Kotlety mielone w sosie


Kotlety mielone w sosie - składniki na kotlety:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 700-800 g; możesz zamienić na mięso wieprzowe)
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: mąka do panierowania + olej do smażenia


Kotlety mielone w sosie - składniki na sos:

  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 cebule
  • 3 małe marchewki
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, słodka papryka


Drobiowe kotlety mielone w sosie - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kotlety. Mięso zmiel w maszynce do mielenia mięsa. 
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na niewielkiej ilości oleju.
  • Do mięsa dodaj ostudzoną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, majonez, bułkę tartą i przyprawy: sól, pieprz i przyprawę do kurczaka. Dokładnie wymieszaj.
  • Z powstałej masy formuj kotlety, obtaczaj w mące i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
  • Przygotuj sos. Do garnka wlej wodę, dodaj sól, liście laurowe, ziele angielskie i obraną oraz pokrojoną w plasterki marchewkę. Całość zagotuj, po czym do wywaru dodaj kotlety.
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na oleju i dodaj do wywaru. Dodaj również slodką paprykę. Całość duś pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut.
  • Sos zagęść mąką. W 0,5 szklanki wody rozprowadź 2,5 łyżki mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego wywaru, wymieszaj. Mieszankę dodaj do wywaru, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Gotuj do momentu zgęstnienia sosu.
  • Sos dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz