Kurczak w kremowym sosie z dodatkiem boczku i dużej ilości czosnku to przepis na pyszny i szybki w przygotowaniu obiad.
Kurczak w kremowym sosie z boczkiem - składniki:
9 podudzi (pałek) z kurczaka
160 g surowego, wędzonego boczku
6 ząbków czosnku
500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
250 ml śmietany kremówki 30%
przyprawy: sól, pieprz, ziołowa przyprawa do kurczaka
dodatkowo: olej do smażenia
Kurczak w kremowym sosie z boczkiem - przepis:
Kurczaka oczyść, osusz, dopraw solą, pieprzem i przyprawą ziołową do kurczaka.
Na patelni rozgrzej olej i obsmaż kawałki kurczaka. Zdejmij kurczaka z patelni.
Na patelnię wrzuć pokrojny w kostkę boczek, smaż do zarumienienia. Następnie dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż 3 minuty. Wlej bulion.
Na patelnię ponownie włóż kurczaka. Przykryj pokrywką i całość duś na niewielkiej mocy palnika przez około 25 minut.
Po upływie powyższego czasu na patelnię wlej śmietanę. Całość gotuj na średniej mocy palnika, do momentu zgęstnienia sosu. Pod koniec gotowania dopraw sos solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz