środa, 3 lutego 2021

Kurczak w kremowym sosie z boczkiem

Kurczak w kremowym sosie z dodatkiem boczku i dużej ilości czosnku to przepis na pyszny i szybki w przygotowaniu obiad.
Kurczak w kremowym sosie z boczkiem


Kurczak w kremowym sosie z boczkiem - składniki:

  • 9 podudzi (pałek) z kurczaka
  • 160 g surowego, wędzonego boczku
  • 6 ząbków czosnku
  • 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, ziołowa przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: olej do smażenia

Kurczak w kremowym sosie z boczkiem - przepis:

  • Kurczaka oczyść, osusz, dopraw solą, pieprzem i przyprawą ziołową do kurczaka.
  • Na patelni rozgrzej olej i obsmaż kawałki kurczaka. Zdejmij kurczaka z patelni. 
  • Na patelnię wrzuć pokrojny w kostkę boczek, smaż do zarumienienia. Następnie dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż 3 minuty. Wlej bulion.
  • Na patelnię ponownie włóż kurczaka. Przykryj pokrywką i całość duś na niewielkiej mocy palnika przez około 25 minut.
  • Po upływie powyższego czasu na patelnię wlej śmietanę. Całość gotuj na średniej mocy palnika, do momentu zgęstnienia sosu. Pod koniec gotowania dopraw sos solą i pieprzem.
Smacznego!
Kurczak w kremowym sosie z boczkiem

Kurczak w kremowym sosie z boczkiem

Kurczak w kremowym sosie z boczkiem

Kurczak w kremowym sosie z boczkiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz