Rewelacyjne, bardzo szybkie i proste w przygotowaniu siekane kotlety drobiowe, których sekretnym składnikiem jest ubita piana z białek. Dzięki niej kotlety są puszyste, lekkie jak chmurka i soczyste.
Piankowe kotlety siekane z kurczaka - składniki:
2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
1 cebula
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki majonezu
2 jajka
przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka złocista skórka
Piankowe kotlety siekane z kurczaka - przepis:
Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i także pokrój w drobną kostkę.
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do miski przełóż kurczaka, cebulę, dodaj obie mąki, majonez, żółtka i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Dodaj ubitą pianę z białek, delikatniej wmieszaj w mięsną masę.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj masę, kładź na patelnię formując niewielkie kotleciki. Smaż z obu stron do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz