niedziela, 7 lutego 2021

Piankowe kotlety siekane z kurczaka

Rewelacyjne, bardzo szybkie i proste w przygotowaniu siekane kotlety drobiowe, których sekretnym składnikiem jest ubita piana z białek. Dzięki niej kotlety są  puszyste, lekkie jak chmurka i soczyste. 
Piankowe kotlety siekane z kurczaka


Piankowe kotlety siekane z kurczaka - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 jajka 
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka złocista skórka


Piankowe kotlety siekane z kurczaka - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i także pokrój w drobną kostkę.
  • Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Do miski przełóż kurczaka, cebulę, dodaj obie mąki, majonez, żółtka i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Dodaj ubitą pianę z białek, delikatniej wmieszaj w mięsną masę.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj masę, kładź na patelnię formując niewielkie kotleciki. Smaż z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Piankowe kotlety siekane z kurczaka

Piankowe kotlety siekane z kurczaka

Piankowe kotlety siekane z kurczaka

Piankowe kotlety siekane z kurczaka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz