Pierś z kurczaka zapiekana w sosie miodowo-musztardowym z dodatkiem śmietany kremówki to wyśmienite, proste i ekspresowe w przygotowaniu danie, którego smak zachwyci każdego. Mięso przygotowane z tego przepisu jest niezwykle miękkie, soczyste i aromatyczne. Polecam!
Pierś z kurczaka zapiekana w sosie miodowo-musztardowym - składniki:
- 4- 5 filetów z piersi kurczaka (około 800-900 g)
- 1,5 szklanki śmietany kremówki 30%
- 1,5 łyżki miodu
- 3/4 słoiczka musztardy francuskiej (około 150 g)
- pryprawy: sól, pieprz, tymianek, estragon
- dodatkowo: olej do smażenia
Piersi z kurczaka zapiekane w sosie miodowo-musztardowym - przepis:
- Piersi z kurczaka oczyść, osusz, dopraw solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej olej i na dość dużej mocy palnika obsmaż piersi z każdej ze stron.
- Piersi przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Przygotuj sos. Wymieszaj ze sobą śmietankę, miód, musztardę, pieprz, sól, tymianek i estragon. Powstałym sosem zalej piersi z kurczaka.
- Naczynie z mięsem przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij z naczynia pokrywkę, by mięso ładnie się przyrumieniło.
Nie dobre
OdpowiedzUsuń*niedobre
UsuńBardzo dobre, widocznie nie umiesz gotować i coś sknociłeś/sknociłaś
OdpowiedzUsuń