poniedziałek, 1 lutego 2021

Piersi z kurczaka zapiekane w sosie miodowo-musztardowym

Pierś z kurczaka zapiekana w sosie miodowo-musztardowym z dodatkiem śmietany kremówki to wyśmienite, proste i ekspresowe w przygotowaniu danie, którego smak zachwyci każdego. Mięso przygotowane z tego przepisu jest niezwykle miękkie, soczyste i aromatyczne. Polecam!
Pierś z kurczaka zapiekana w sosie miodowo-musztardowym



Pierś z kurczaka zapiekana w sosie miodowo-musztardowym - składniki:

  • 4- 5 filetów z piersi kurczaka (około 800-900 g)
  • 1,5 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 1,5 łyżki miodu
  • 3/4 słoiczka musztardy francuskiej (około 150 g)
  • pryprawy: sól, pieprz, tymianek, estragon
  • dodatkowo: olej do smażenia

Piersi z kurczaka zapiekane w sosie miodowo-musztardowym - przepis:

  • Piersi z kurczaka oczyść, osusz, dopraw solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzej olej i na dość dużej mocy palnika obsmaż piersi z każdej ze stron.
  • Piersi przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Przygotuj sos. Wymieszaj ze sobą śmietankę, miód, musztardę, pieprz, sól, tymianek i estragon. Powstałym sosem zalej piersi z kurczaka.
  • Naczynie z mięsem przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij z naczynia pokrywkę, by mięso ładnie się przyrumieniło. 
Smacznego!
Pierś z kurczaka zapiekana w sosie miodowo-musztardowym

Pierś z kurczaka zapiekana w sosie miodowo-musztardowym

Pierś z kurczaka zapiekana w sosie miodowo-musztardowym

Pierś z kurczaka zapiekana w sosie miodowo-musztardowym

3 komentarze: