Piersi z kurczaka zapiekane w kremowym sosie z warzywami
Piersi z kurczaka zapiekane z cebulą i papryką w wyśmienitym, kremowo-pomidorowym sosie to doskonały pomysł na obiad. Mięso z tego przepisu jest soczyste i aromatyczne. Bardzo polecam , pycha! :)
Piersi z kurczaka zapiekane w kremowym sosie z warzywami - składniki:
4 filety z piersi kurczaka
2 cebule
2 papryki
4 ząbki czosnku
3 duże pomidory
150 ml śmietany kremówki 30%
150 g żółtego sera
przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka, bazylia, oregano, tymianek
dodatkwo: olej do smażenia
Piersi z kurczaka zapiekane w kremowym sosie z warzywami - przepis:
Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i dopraw solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka.
Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Z papryki wydrąż gniazda nasienne i pokrój ją w pierścienie.
Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez 3 minuty. Dodaj pomidory, bazylię, oregano i tymianek. Smaż przez 5 minut. Pod koniec gotowania dodaj śmietanę kremówkę, sól i pieprz. Wymieszaj i smaż do momentu zredukowania się sosu.
Do naczynia żaroodpornego przełóż filety z piersi kurczaka. Na filetach ułóż cebulę i paprykę. Całość zalej sosem pomidorowym.
Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia odkryj pokrywkę i posyp wierzch zapiekanki startym na dużych oczkach tarki serem żółtym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz