czwartek, 18 lutego 2021

Schab w sosie serowo-cebulowym

Delikatny, miękki, rozpływający się w ustach schab duszony w sosie cebulowym z dodatkiem serka śmietankowego to super pomysł na pyszny, szybki i bezproblemowy w przygotowaniu obiad.
Schab w sosie serowo-cebulowym


Schab w sosie serowo-cebulowym - składniki:

  • 1 kg schabu
  • 5 średniej wielkości cebul
  • 600 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 200 g serka śmietankowego typu Almette lub Twój Smak
  • 100 ml śmietany kremówki
  • opcjonalnie: 2 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, 6 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe
  • dodatkowo: olej do smażenia



Schab w sosie serowo-cebulowym - przepis:

  • Schab oczyść, osusz i pokrój w plastry. Dopraw z obu stron solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.
  • Na dobrze rozgrzanym oleju obsmaż kawałki mięsa. Przełóż do garnka.
  • Na patelni po smażeniu mięsa zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj do garnka z mięsem.
  • Do garnka dodaj liście laurowe, ziele angielskie i wlej bulion. Garnek przykryj pokrywką. Schab gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 1 godzinę.
  • Po upływie powyższego czasu w pół szklanki gorącego bulionu rozprowadź serek i dodaj do garnka. Wlej również śmietanę kremówkę i w razie potrzeby zapraw sos mąką. W 0,5 szklanki wody rozprowadź 2 łyżki mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do schabu, dokładnie wymieszaj i gotuj do zgęstnienia sosu.
  • Sos dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!
Schab w sosie serowo-cebulowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz