Obłędnie pyszna szarlotka z dodatkiem budyniu waniliowego i pysznej bezy kokosowej to ciasto, które z pewnością posmakuje każdemu. I choć trzeba jej poświęcić odrobinę czasu w kuchni - zdecydowanie warto! Polecam. :)
Szarlotka z budyniem i bezą kokosową - składniki na ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
szczypta soli
100 g zimnego masła
2 żółtka
2 łyżki śmietany 18%
Szarlotka z budyniem - składniki na warstwę jabłkową:
1,5 kg jabłek
3 łyżki cukru
3 łyżki bułki tartej do posypania
Szarlotka z budyniem i bezą kokosową - składniki na masę budyniową:
1 litr mleka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki masła
2 budynie waniliowe (proszek: 2x40 g)
1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 żółtka
Szarlotka z budyniem i kokosem- składniki na bezę kokosową:
4 białka
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
200 g wiórków kokosowych
Szarlotka z budyniem i bezą kokosową - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto. Na stolnicę lub blat wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i sól. Dodaj zimne, pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość posiekaj przy pomocy długiego noża. Następnie dodaj żółtka i śmietanę. Zagnieć gładkie ciasto kruche.
Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód formy wylep ciastem. Wylep również rant blachy, mniej więcej do 2 cm wysokości. Ciasto nakłuj w wielu miejscach widelcem, po czym wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Przygotuj warstwę jabłkową. Jabłka obierz, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne. Teraz pokrój jabłka w ćwiartki, a następnie w niezbyt cienkie plasterki. Jabłka zasyp cukrem i odstaw na 30 minut na bok. Po upływie tego czasu odlej sok z jabłek.
Podpieczony spód posyp bułką tartą. Wyłóż jabłka.
Przygotuj masę budyniową. W rondelku zagotuj 3 szklanki mleka wraz z masłem i cukrem. W pozostałej szklance mleka rozmieszaj proszki budyniowe, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i ugotuj gęsty budyń. Gorący budyń przełóż na jabłka.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. Jeśli budyń będzie zbyt mocno się rumienił przykryj wierzch ciasta folią aluminiową.
Na 5 minut przed podanym powyżej czasem pieczenia przygotuj bezę kokosową. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania, wciąż miksując, stopniowo dodawaj cukier. Wsyp wiórki kokosowe, delikatnie wymieszaj łyżką.
Otwórz piekarnik, wyjmij ciasto i na wierzchu budyniu równomiernie rozprowadź bezę kokosową. Ciasto ponownie wstaw do piekarnika i piecz jeszcze przez 15 minut.
Skusiła mnie ta część z kokosem! Na pewno spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńPolecam, ciasto jest naprawdę pyszne. :)
Usuń