Drobiowe kotlety mielone w chrupiącej panierce, jaką są otręby owsiane, to świetny sposób na urozmaicenie tradycyjnych mielonych.
Drobiowe kotlety mielone w otrębach owsianych - składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki kaszy manny
- 2 ząbki czosnku
- około 3/4 szklanki otrębów owsianych
- przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka, oregano
- dodatkowo: olej do smażenia
Drobiowe kotlety mielone w otrębach owsianych - przygotowanie:
- Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
- Na patelni rozgrzej olej i zeszklij drobno posiekaną cebulę. Pozostaw do ostudzenia.
- Do zmielonego mięsa dodaj jajko, ostudzoną cebulę, kaszę mannę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i przyprawy: sól, pieprz, ulubioną przyprawę do kurczaka, oregano. Dokładnie wyrób na gładką masę.
- Zwilżonymi dłońmi formuj kotlety i obtaczaj w otrębach owsianych.
- Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.