Drobiowe kotlety mielone w chrupiącej panierce, jaką są otręby owsiane, to świetny sposób na urozmaicenie tradycyjnych mielonych.
Drobiowe kotlety mielone w otrębach owsianych - składniki:
2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
1 mała cebula
1 jajko
2 łyżki kaszy manny
2 ząbki czosnku
około 3/4 szklanki otrębów owsianych
przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka, oregano
dodatkowo: olej do smażenia
Drobiowe kotlety mielone w otrębach owsianych - przygotowanie:
Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
Na patelni rozgrzej olej i zeszklij drobno posiekaną cebulę. Pozostaw do ostudzenia.
Do zmielonego mięsa dodaj jajko, ostudzoną cebulę, kaszę mannę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i przyprawy: sól, pieprz, ulubioną przyprawę do kurczaka, oregano. Dokładnie wyrób na gładką masę.
Zwilżonymi dłońmi formuj kotlety i obtaczaj w otrębach owsianych.
Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Sernik z dodatkiem Milky Way pieczony w kąpieli wodnej jest wyjątkowo aksamitny, kremowy i pyszny! :)
Sernik Milky Way - składniki na spód:
200 g herbatników kakaowych
75 g masła
Sernik Milky Way - składniki na masę serową:
1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
200 ml śmietanki 30%
5 jajek
1,5 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
5 batonów Milky Way
Sernik Milky Way - składniki na polewę:
150 g mlecznej czekolady
50 ml śmietanki 30%
1 łyżka masła
Sernik Milky Way - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj spód. Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Spód wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i podpiekaj przez 10 minut.
Przygotuj masę serową. Do misy miksera dodaj twaróg, śmietankę i jajka. Zmiksuj. Następnie dodaj cukier puder, cukier waniliowy i proszek budyniowy. Ponownie zmiksuj do połączenia sie składników. Do masy dodaj pokrojone na mniejsze kawałki batoniki Milky Way, wymieszaj łyżką.
Masę serową przelej na podpieczony spód.
Sernik piecz w kąpieli wodnej. Tortownicę owiń szczelnie, dwukrotnie folią aluminiową. Tak przygotowaną tortownicę włóż do większej formy do pieczenia lub naczynia żaroodpornego wypełnionego gorącą wodą do połowy wysokości formy z sernikiem.
Przygotowany do pieczenia sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 75 minut.
Po upieczeniu otwórz lekko drzwi piekarnika i pozostaw w nim sernik na około 30 minut. Po tym czasie wyjmij sernik z kąpieli wodnej i ponownie wstaw go do piekarnika, tym razem do całkowitego wystudzenia.
Przygotuj polewę. W kąpieli wodnej roztop czekoladę wraz ze śmietanką i masłem. Pozostaw do lekkiego ostudzenia, a następnie polej wierzch sernika.
Aromatyczne i soczyste filety z kurczaka pod marchewkową pierzynką z dodatkiem pieczarek i sera żółtego to doskonały pomysł na prosty i pyszny obiad.
Filety z kurczaka pod marchewkową pierzynką - składniki:
2 filety z piersi kurczaka
1 cebula
300 g pieczarek
4 łyżki majonezu
3 marchewki
150 g sera żółtego
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
Filety z kurczaka pod marchewkową pierzynką - przepis:
Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.
Na dobrze rozgrzanym oleju zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Dodaj oczyszczone i pokrojone w półplasterki pieczarki. Smaż do całkowitego odparowania płynu. Pozostaw do ostudzenia.
Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Na blachę przełóż filety. Kawałki mięsa posmaruj majonezem. Kolejno na każdy kawałek mięsa wyłóż pieczarki z cebulą, startą na dużych oczkach tarki marchewkę i starty na dużych oczkach tarki żółty ser.
Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.
Połączenie placków ziemniaczanych z kotletami drobiowymi? Czemu nie! Placki z kurczakiem, ziemniakami, pieczarkami i papryką smakują wybornie. :)
Placki z kurczakiem i ziemniakami - składniki:
2 filety z piersi kurczaka
1 duża cebula
350 g pieczarek
1 duża papryka czerwona
6 średniej wielkości ziemniaków
2 jajka
2 łyżki majonezu
4 łyżki mąki pszennej
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ulubiona przyprawa do kurczaka
Placki z kurczakiem i ziemniakami - przepis:
Na dobrze rozgrzanym oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj pokrojone w półplasterki pieczarki. Smaż 5 minut. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż przez 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Pozostaw do ostudzenia.
Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w drobną kostkę.
Ziemniaki obierz, zetrzyj na dużych oczkach tarki, odciśnij.
Do miski dodaj mięso, ostudzone warzywa z patelni i ziemniaki. Dodaj jajka, majonez, mąkę, sól, pieprz, słodką papryką i ulubioną przyprawę do kurczaka. Dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj masę, kładź na patelnię, formując niewielkie kotleciki. Smaż z obu stron do zarumienienia.
Pyszna, szybka w przygotowaniu sałatka z kaszą kuskus, jajkiem, rzodkiewką i kukurydzą, która świetnie sprawdzi się na śniadanie lub kolację.
Sałatka z kaszą kuskus, jajkiem i rzodkiewką - składniki:
1 szklanka kaszy kuskus
4 jajka ugotowane na twardo
8-10 małych rzodkiewek
pęczek szczypiorku
1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: okolo 200 g)
3 łyżki majonezu
przyprawy: sól i pieprz
Sałatka z kaszą kuskus, jajkiem i rzodkiewką - przepis:
Kaszę przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Jajka obierz i pokrój w kostkę.
Rzodkiewki pokrój w półplasterki.
Szczypiorek drobno posiekaj.
Do kaszy kuskus dodaj jajka, rzodkiewki, szczypiorek, odsączoną z zalewy kukurydzę i szczypiorek. Dodaj również majonez, sól i pieprz, dokładnie wymieszaj.
Wyśmienita tarta łącząca w sobie kruche ciasto, kajmak, banany i masę śmietankową. Wszystkie składniki idealnie ze sobą współgrają, finalnie tworząc pyszne ciasto. Do przygotowania tarty Banoffee wykorzystałam Mieszankę do wypieku ciasta kruchego marki Polskie Młyny, którą wraz z wieloma innymi produktami tej marki możecie kupić w sklepie internetowym Polskie Młyny.
Tarta Banoffee - składniki na kruchy spód:
Mieszanka do wypieku ciasta kruchego firmy Polskie Młyny
100 g miękkiego masła
1 jajko
Tarta Banoffee - pozostałe składniki:
250 g mascarpone
250 ml śmietany kremówki 30%
2-3 banany
3 łyżki soku z cytryny
200 g masy kajmakowej
40 g gorzkiej czekolady
Tarta Banoffee - przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotuj kruchy spód. Do miski wsyp Mieszankę do wypieku ciasta kruchego Polskie Młyny, dodaj miękkie masło i jajko. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażalnika na około 30 minut.
Po upływie powyższego czasu rozwałkuj ciasto i przełóż do formy na tartę o średnicy 26-28 cm, dokładnie wylepiając zarówno dno, jak i boki formy. Lekko dociśnij. Dno ciasta gęsto ponukłuwaj widelcem. Na cieście połóż papier do pieczenia i ułóż jakieś obciążenie, np. ziarna ryżu lub połówki grochu.
Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 15 minut. Po upływie tego czasu zdejmij papier wraz z obciążeniem, zmniejsz temperaturę do 170 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 15 minut. Kruchy spód pozostaw do ostudzenia.
Przygotuj krem. Mascarpone zmiksuj ze śmietaną kremówką na sztywny krem.
Banany obierz, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny.
Kruchy spód równomiernie posmaruj masą kajmakową. Poukładaj plasterki banana, a następnie rozsmaruj krem. Całość oprósz startą na tarce gorzką czekoladą.
Rogaliki 3-składnikowe są wyjątkowo pyszne, kruche, proste i błyskawiczne przygotowaniu. Do ich nadziania użyłam marmoladę, ale równie dobrze możecie nadziać je dżemem, powidłami śliwkowymi lub kremem czekoladowym.
Rogaliki twarogowe - składniki:
400 g mąki
300 g mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
300 g miękkiego masła
marmolada
cukier puder
Rogaliki twarogowe - przepis:
Z mąki, twarogu i masła zagnieć gladkie i elastyczne ciasto.
Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 1 godzinę.
Schłodzone ciasto podziel na 4 części. Na stolnicy podsypanej mąką każdą część ciasta dość cienko rozwałkuj na kształt koła. Każdą część pokrój na 8-10 równych trójkątów. Na każdy trójkąt połóż 1 łyżeczkę marmolady i zwiń, rozpoczynając od podstawy trójkąta, na kształt rogalika.
Rogaliki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Blaszkę z rogalikami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Pyszne, drobiowe kotlety mielone, które swoją delikatność i puszystość zawdzięczają kwaśnej śmietanie. Ich smak dodatkowo podkręca żółty ser. :)
Kotlety mielone ze śmietaną i serem żółtym - składniki:
2-3 filety z piersi kurczaka (około 600-700 g)
1 duża cebula
200 g śmietany 18%
200 g sera żółtego
5 łyżek kaszy manny
przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
bułka tarta
dodatkowo: masło klarowane i olej do smażenia
Kotlety mielone ze śmietaną i serem żółtym - przepis:
Na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym zeszklij drobno posiekaną cebulę.
Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
Do mięsa dodaj śmietanę, ostudzoną cebulę, ser żółty starty na dużyach oczkach tarki, kaszę mannę, sól, pieprz i ulubioną przyprawę do kurczaka. Dokładnie wymieszaj i na około 30 minut odstaw masę na bok.
Z masy formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Przepyszne ciasto kokosowe z malinami na czekoladowym, herbatnikowym spodzie, które jest proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego nie wymaga pieczenia. Słodycz kokosowej masy i czekoladowego spodu świetnie przełamują maliny, jeśli jednak nie macie ich pod ręką, możecie użyć innych owoców, np. truskawek lub borówek.
Rafaello z malinami - składniki na spód:
75 g masła
70 g mlecznej czekolady
150 herbatników
3 łyżki mleka
Rafaello z malinami - składniki na masę:
350 g jogurtu greckiego
3/4 szklanki wiórków kokosowych
3/4 szklanki cukru pudru
500 ml śmietany kremówki 30%
3,5 łyżki żelatyny
0,5 szklanki wody
250 g malin
Rafaello z malinami - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj spód. Herbatniki zmiksuj w blenderze lub rozkrusz przy pomocy wałka albo tłuczka do mięsa.
Masło roztop wraz z czekoladą. Dodaj herbatniki i mleko, wymieszaj.
Formę do pieczenia o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno formy wyłóż masę, wyrównaj i dociśnij. Na czas przygotowania masy włóż tortownicę do lodówki.
Przygotuj masę. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
Jogurt zmiksuj z wiórkami kokosowymi i cukrem pudrem. Dodaj śmietanę kremówkę, krótko zmiksuj. Do żelatyny dodaj 2 łyżki masy, wymieszaj. Żelatynę wlej cienkim strumieniem do masy śmietankowej, dokładnie zmiksuj.
Masę wylej na czekoladowy spód. Na wierzchu ułóż maliny.
Piersi z kurczaka zapiekane z serem żółtym, salami i pomidorem z dodatkiem majonezu to proste i szybkie w przygotowaniu danie, którego smak zaskoczy każdego. Piersi są wyjątkowo miękkie i soczyste, a wszystkie smaki doskonale się uzupełniają. :)
Piersi z kurczaka zapiekane z serem żółtym, salami i pomidorem - składniki:
4 filety z piersi kurczaka (około 1-1,2 kg)
6 plastrów sera żółtego
6 plastrów salami
6 plastrów pomidora
5 łyżek majonezu
sól i pieprz
Piersi z kurczaka zapiekane z serem żółtym, salami i pomidorem - przepis:
Filety z piersi kurczaka oczyść i osusz. Każdą pierś natnij w poprzek w trzech miejscach, ale w taki sposób, by całkowicie nie przekroić mięsa.
Piersi posmaruj z każdej strony majonezem, oprósz solą i pieprzem.
Plasterki sera, salami i pomidora przekrój na pół.
W każde nacięcie piersi włóż pół plasterka sera żółtego, pół plasterka salami i pół plasterka pomidora. Całość ponownie dopraw solą i pieprzem.
Piersi przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. Po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę i zapiekaj piersi jeszcze przez 15 minut.
Wyśmienita sałatka z dużą ilości warzyw oraz szynką, do przygotowania której wykorzystałam zacierkę makaronową. Polecam to pyszne połączenie, choć jeśli nie masz akurat pod ręką zacierki, z powodzeniem możesz użyć innego rodzaju makaronu, będzie równie smacznie. :)
Sałatka makaronowa z warzywami i szynką - składniki:
250 g zacierki makaronowej
biała część pora
15 pomidorków koktajlowych
4 ogórki konserwowe
1 papryka czerwona
150 g szynki
3 ząbki czosnku
3 łyżki majonezu
1,5 łyżeczki musztardy
przyprawy: sól i pieprz
Sałatka z zacierką makaronową z warzywami i szynką - przepis:
Zacierkę makaronową ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Pora pokrój w półplasterki, przelej wrzątkiem i pozostaw do ostudzenia.
Pomidorki pokrój w ćwiartki, a ogórki, paprykę i szynkę w kostkę.
Do miski wrzuć makaron, dodaj pora, pomidorki, ogórki, paprykę, szynkę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, majonez, musztardę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Pyszne placki jogurtowe z brzoskwiniami, idealne na śniadanie lub podwieczorek. Placki smażyłam na niewielkiej ilości masła klarowanego, ale z powodzeniem można je również smażyć beztłuszczowo. Prosto, szybko i smacznie. :)
Placki jogurtowe z brzoskwiniami - składniki:
8 połówek brzoskwiń z puszki
2 jajka
5 łyżek jogurtu naturalnego
0,5 szklanki syropu z brzoskwiń z puszki
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
30 g roztopionego i ostudzonego masła
dodatkowo: masło klarowane do smażenia
opcjonalnie: cukier puder
Placki jogurtowe z brzoskwiniami - przepis:
Brzoskwinie pokrój w drobną kostkę.
Do miski wbij jajka i dodaj jogurt naturalny, krótko zmiksuj.
Dodaj brzoskwinie i syrop. Krótko zmiksuj.
Do miski dodaj mąkę, sodę oczyszczoną i roztopione masło. Zmiksuj wszystkie składniki.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu wierzch placków możesz oprószyć cukrem pudrem.
Gęsta, pożywna, rozgrzewająca zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej, pora i ziemniaków.
Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną i porem - składniki na bulion:
2,5 litra wody
2 nogi z kurczaka
3 marchewki
1 korzeń pietruszki
pół selera
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną i porem - pozostałe składniki:
biała część pora
700 g ziemniaków
1 szklanka kaszy jaglanej
800 g ogórków kiszonych
250 ml śmietanki 30%
przyprawy: sól i pieprz
Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną i porem - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj bulion. Do garnka wlej wodę. Dodaj oczyszczone nogi z kurczaka, obrane warzywa, sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Przykryj garnek pokrywką i zagotuj wywar. Po doprowadzeniu do wrzenia, zmniejsz moc palnika. Domowy bulion gotuj pod przykryciem przez 1 godzinę.
Po upływie powyższego czasu, wyjmij mięso, warzywa, liście laurowe i ziele angielskie przy pomocy cedzaka lub sitka.
Pora pokrój w plasterki i zeszklij na maśle klarowanym.
Do wywaru dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj 5 minut. Dodaj kaszę jaglaną, gotuj kolejne 5 minut. Dodaj podsmażonego pora. Gotuj 10 minut.
Do zupy dodaj starte na dużych oczkach tarki ogórki, ugotowane w wywarze i również starte na tarce marchewki i pietruszkę. Całość gotuj jeszcze około 5 minut. Zupę dopraw solą i pieprzem.
Do zupy wlej 250 ml śmietanki, wymieszaj, gotuj zupę jeszcze 3 minuty.