wtorek, 30 marca 2021

Drobiowe kotlety mielone w otrębach owsianych

Drobiowe kotlety mielone w chrupiącej panierce, jaką są otręby owsiane, to świetny sposób na urozmaicenie tradycyjnych mielonych.
Drobiowe kotlety mielone w otrębach owsianych


Drobiowe kotlety mielone w otrębach owsianych - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 ząbki czosnku
  • około 3/4 szklanki otrębów owsianych
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka, oregano
  • dodatkowo: olej do smażenia


Drobiowe kotlety mielone w otrębach owsianych - przygotowanie:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
  • Na patelni rozgrzej olej i zeszklij drobno posiekaną cebulę. Pozostaw do ostudzenia.
  • Do zmielonego mięsa dodaj jajko, ostudzoną cebulę, kaszę mannę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i przyprawy: sól, pieprz, ulubioną przyprawę do kurczaka, oregano. Dokładnie wyrób na gładką masę.
  • Zwilżonymi dłońmi formuj kotlety i obtaczaj w otrębach owsianych.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Drobiowe kotlety mielone w otrębach owsianych

Drobiowe kotlety mielone w otrębach owsianych

Drobiowe kotlety mielone w otrębach owsianych

poniedziałek, 29 marca 2021

Sernik Milky Way

Sernik z dodatkiem Milky Way pieczony w kąpieli wodnej jest wyjątkowo aksamitny, kremowy i pyszny! :)
Sernik Milky Way

Sernik Milky Way - składniki na spód:

  • 200 g herbatników kakaowych
  • 75 g masła


Sernik Milky Way - składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
  • 5 batonów Milky Way

Sernik Milky Way - składniki na polewę:

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła


Sernik Milky Way - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj spód. Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Spód wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i podpiekaj przez 10 minut.
  • Przygotuj masę serową. Do misy miksera dodaj twaróg, śmietankę i jajka. Zmiksuj. Następnie dodaj cukier puder, cukier waniliowy i proszek budyniowy. Ponownie zmiksuj do połączenia sie składników. Do masy dodaj pokrojone na mniejsze kawałki batoniki Milky Way, wymieszaj łyżką.
  • Masę serową przelej na podpieczony spód.
  • Sernik piecz w kąpieli wodnej. Tortownicę owiń szczelnie, dwukrotnie folią aluminiową. Tak przygotowaną tortownicę włóż do większej formy do pieczenia lub naczynia żaroodpornego wypełnionego gorącą wodą do połowy wysokości formy z sernikiem. 
  • Przygotowany do pieczenia sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 75 minut.
  • Po upieczeniu otwórz lekko drzwi piekarnika i pozostaw w nim sernik na około 30 minut. Po tym czasie wyjmij sernik z kąpieli wodnej i ponownie wstaw go do piekarnika, tym razem do całkowitego wystudzenia.
  • Przygotuj polewę. W kąpieli wodnej roztop czekoladę wraz ze śmietanką i masłem. Pozostaw do lekkiego ostudzenia, a następnie polej wierzch sernika. 
Smacznego!
Sernik Milky Way

Sernik Milky Way

niedziela, 28 marca 2021

Filety z kurczaka pod marchewkową pierzynką

Aromatyczne i soczyste filety z kurczaka pod marchewkową pierzynką z dodatkiem pieczarek i sera żółtego to doskonały pomysł na prosty i pyszny obiad.
Filety z kurczaka pod marchewkową pierzynką




Filety z kurczaka pod marchewkową pierzynką - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 300 g pieczarek
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 marchewki
  • 150 g sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka



Filety z kurczaka pod marchewkową pierzynką - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. 
  • Na dobrze rozgrzanym oleju zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Dodaj oczyszczone i pokrojone w półplasterki pieczarki. Smaż do całkowitego odparowania płynu. Pozostaw do ostudzenia.
  • Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Na blachę przełóż filety. Kawałki mięsa posmaruj majonezem. Kolejno na każdy kawałek mięsa wyłóż pieczarki z cebulą, startą na dużych oczkach tarki marchewkę i starty na dużych oczkach tarki żółty ser.
  • Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. 
Smacznego!
Filety z kurczaka pod marchewkową pierzynką

Filety z kurczaka pod marchewkową pierzynką

Filety z kurczaka pod marchewkową pierzynką

sobota, 27 marca 2021

Placki z kurczakiem i ziemniakami

Połączenie placków ziemniaczanych z kotletami drobiowymi? Czemu nie! Placki z kurczakiem, ziemniakami, pieczarkami i papryką smakują wybornie. :)
Placki z kurczakiem i ziemniakami



Placki z kurczakiem i ziemniakami - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 350 g pieczarek
  • 1 duża papryka czerwona
  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ulubiona przyprawa do kurczaka


Placki z kurczakiem i ziemniakami - przepis:

  • Na dobrze rozgrzanym oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj pokrojone w półplasterki pieczarki. Smaż 5 minut. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż przez 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Pozostaw do ostudzenia.
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w drobną kostkę.
  • Ziemniaki obierz, zetrzyj na dużych oczkach tarki, odciśnij.
  • Do miski dodaj mięso, ostudzone warzywa z patelni i ziemniaki. Dodaj jajka, majonez, mąkę, sól, pieprz, słodką papryką i ulubioną przyprawę do kurczaka. Dokładnie wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj masę, kładź na patelnię, formując niewielkie kotleciki. Smaż z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Placki z kurczakiem i ziemniakami

Placki z kurczakiem i ziemniakami

Placki z kurczakiem i ziemniakami

czwartek, 25 marca 2021

Sałatka z kaszą kuskus, jajkiem i rzodkiewką

Pyszna, szybka w przygotowaniu sałatka z kaszą kuskus, jajkiem, rzodkiewką i kukurydzą, która świetnie sprawdzi się na śniadanie lub kolację.
Sałatka z kaszą kuskus, jajkiem i rzodkiewką



Sałatka z kaszą kuskus, jajkiem i rzodkiewką - składniki:

  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 8-10 małych rzodkiewek
  • pęczek szczypiorku
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: okolo 200 g)
  • 3 łyżki majonezu
  • przyprawy: sól i pieprz




Sałatka z kaszą kuskus, jajkiem i rzodkiewką - przepis:

  • Kaszę przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Jajka obierz i pokrój w kostkę.
  • Rzodkiewki pokrój w półplasterki.
  • Szczypiorek drobno posiekaj.
  • Do kaszy kuskus dodaj jajka, rzodkiewki, szczypiorek, odsączoną z zalewy kukurydzę i szczypiorek. Dodaj również majonez, sól i pieprz, dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Sałatka z kaszą kuskus, jajkiem i rzodkiewką

Sałatka z kaszą kuskus, jajkiem i rzodkiewką


wtorek, 23 marca 2021

Tarta Banoffee

Wyśmienita tarta łącząca w sobie kruche ciasto, kajmak, banany i masę śmietankową. Wszystkie składniki idealnie ze sobą współgrają, finalnie tworząc pyszne ciasto. Do przygotowania tarty Banoffee wykorzystałam Mieszankę do wypieku ciasta kruchego marki Polskie Młyny, którą wraz z wieloma innymi produktami tej marki możecie kupić w sklepie internetowym Polskie Młyny.
Tarta Banoffee


Tarta Banoffee - składniki na kruchy spód:

  • Mieszanka do wypieku ciasta kruchego firmy Polskie Młyny
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 jajko

Tarta Banoffee - pozostałe składniki:

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 2-3 banany
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 200 g masy kajmakowej
  • 40 g gorzkiej czekolady


Tarta Banoffee - przygotowanie:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruchy spód. Do miski wsyp Mieszankę do wypieku ciasta kruchego Polskie Młyny, dodaj miękkie masło i jajko. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażalnika na około 30 minut.
  • Po upływie powyższego czasu rozwałkuj ciasto i przełóż do formy na tartę o średnicy 26-28 cm, dokładnie wylepiając zarówno dno, jak i boki formy. Lekko dociśnij. Dno ciasta gęsto ponukłuwaj widelcem. Na cieście połóż papier do pieczenia i ułóż jakieś obciążenie, np. ziarna ryżu lub połówki grochu.
  • Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 15 minut. Po upływie tego czasu zdejmij papier wraz z obciążeniem, zmniejsz temperaturę do 170 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 15 minut. Kruchy spód pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj krem. Mascarpone zmiksuj ze śmietaną kremówką na sztywny krem.
  • Banany obierz, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny.
  • Kruchy spód równomiernie posmaruj masą kajmakową. Poukładaj plasterki banana, a następnie rozsmaruj krem. Całość oprósz startą na tarce gorzką czekoladą.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Tarta Banoffee

Tarta Banoffee

Tarta Banoffee

Tarta Banoffee

Tarta Banoffee
Wpis powstał we współpracy z marką Polskie Młyny.

poniedziałek, 22 marca 2021

Rogaliki twarogowe

Rogaliki 3-składnikowe są wyjątkowo pyszne, kruche, proste i błyskawiczne przygotowaniu. Do ich nadziania użyłam marmoladę, ale równie dobrze możecie nadziać je dżemem, powidłami śliwkowymi lub kremem czekoladowym.
Rogaliki twarogowe



Rogaliki twarogowe - składniki:

  • 400 g mąki
  • 300 g mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
  • 300 g miękkiego masła
  • marmolada
  • cukier puder

Rogaliki twarogowe - przepis:

  • Z mąki, twarogu i masła zagnieć gladkie i elastyczne ciasto. 
  • Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 1 godzinę.
  • Schłodzone ciasto podziel na 4 części. Na stolnicy podsypanej mąką każdą część ciasta dość cienko rozwałkuj na kształt koła. Każdą część pokrój na 8-10 równych trójkątów. Na każdy trójkąt połóż 1 łyżeczkę marmolady i zwiń, rozpoczynając od podstawy trójkąta, na kształt rogalika. 
  • Rogaliki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Blaszkę z rogalikami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
  • Po ostudzeniu oprósz rogaliki cukrem pudrem. 
Smacznego!
Rogaliki twarogowe

Rogaliki twarogowe

Rogaliki twarogowe

niedziela, 21 marca 2021

Kotlety mielone ze śmietaną i serem żółtym

Pyszne, drobiowe kotlety mielone, które swoją delikatność i puszystość zawdzięczają kwaśnej śmietanie. Ich smak dodatkowo podkręca żółty ser. :)
Kotlety mielone ze śmietaną i serem żółtym



Kotlety mielone ze śmietaną i serem żółtym - składniki:

  • 2-3 filety z piersi kurczaka (około 600-700 g)
  • 1 duża cebula
  • 200 g śmietany 18%
  • 200 g sera żółtego
  • 5 łyżek kaszy manny
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • bułka tarta
  • dodatkowo: masło klarowane i olej do smażenia


Kotlety mielone ze śmietaną i serem żółtym - przepis:

  • Na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym zeszklij drobno posiekaną cebulę.
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
  • Do mięsa dodaj śmietanę, ostudzoną cebulę, ser żółty starty na dużyach oczkach tarki, kaszę mannę, sól, pieprz i ulubioną przyprawę do kurczaka. Dokładnie wymieszaj i na około 30 minut odstaw masę na bok.
  • Z masy formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety mielone ze śmietaną i serem żółtym

Kotlety mielone ze śmietaną i serem żółtym

sobota, 20 marca 2021

Rafaello z malinami (bez pieczenia)

Przepyszne ciasto kokosowe z malinami na czekoladowym, herbatnikowym spodzie, które jest proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego nie wymaga pieczenia. Słodycz kokosowej masy i czekoladowego spodu świetnie przełamują maliny, jeśli jednak nie macie ich pod ręką, możecie użyć innych owoców, np. truskawek lub borówek.
Rafaello z malinami (bez pieczenia)



Rafaello z malinami - składniki na spód:

  • 75 g masła
  • 70 g mlecznej czekolady
  • 150 herbatników
  • 3 łyżki mleka

Rafaello z malinami - składniki na masę:

  • 350 g jogurtu greckiego
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 3,5 łyżki żelatyny
  • 0,5 szklanki wody
  • 250 g malin


Rafaello z malinami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj spód. Herbatniki zmiksuj w blenderze lub rozkrusz przy pomocy wałka albo tłuczka do mięsa.
  • Masło roztop wraz z czekoladą. Dodaj herbatniki i mleko, wymieszaj.
  • Formę do pieczenia o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno formy wyłóż masę, wyrównaj i dociśnij. Na czas przygotowania masy włóż tortownicę do lodówki.
  • Przygotuj masę. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
  • Jogurt zmiksuj z wiórkami kokosowymi i cukrem pudrem. Dodaj śmietanę kremówkę, krótko zmiksuj. Do żelatyny dodaj 2 łyżki masy, wymieszaj. Żelatynę wlej cienkim strumieniem do masy śmietankowej, dokładnie zmiksuj. 
  • Masę wylej na czekoladowy spód. Na wierzchu ułóż maliny.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Rafaello z malinami (bez pieczenia)

Rafaello z malinami (bez pieczenia)

Rafaello z malinami (bez pieczenia)

piątek, 19 marca 2021

Piersi z kurczaka zapiekane z serem żółtym, salami i pomidorem

Piersi z kurczaka zapiekane z serem żółtym, salami i pomidorem z dodatkiem majonezu to proste i szybkie w przygotowaniu danie, którego smak zaskoczy każdego. Piersi są wyjątkowo miękkie i soczyste, a wszystkie smaki doskonale się uzupełniają. :)
Piersi z kurczaka zapiekane z serem żółtym, salami i pomidorem


Piersi z kurczaka zapiekane z serem żółtym, salami i pomidorem - składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka (około 1-1,2 kg)
  • 6 plastrów sera żółtego
  • 6 plastrów salami
  • 6 plastrów pomidora
  • 5 łyżek majonezu
  • sól i pieprz


Piersi z kurczaka zapiekane z serem żółtym, salami i pomidorem - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść i osusz. Każdą pierś natnij w poprzek w trzech miejscach, ale w taki sposób, by całkowicie nie przekroić mięsa.
  • Piersi posmaruj z każdej strony majonezem, oprósz solą i pieprzem.
  • Plasterki sera, salami i pomidora przekrój na pół.
  • W każde nacięcie piersi włóż pół plasterka sera żółtego, pół plasterka salami i pół plasterka pomidora. Całość ponownie dopraw solą i pieprzem.
  • Piersi przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25  minut. Po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę i zapiekaj piersi jeszcze przez 15 minut.
Smacznego!
Piersi z kurczaka zapiekane z serem żółtym, salami i pomidorem

Piersi z kurczaka zapiekane z serem żółtym, salami i pomidorem

Piersi z kurczaka zapiekane z serem żółtym, salami i pomidorem

Piersi z kurczaka zapiekane z serem żółtym, salami i pomidorem

czwartek, 18 marca 2021

Sałatka z zacierką makaronową z warzywami i szynką

Wyśmienita sałatka z dużą ilości warzyw oraz szynką, do przygotowania której wykorzystałam zacierkę makaronową. Polecam to pyszne połączenie, choć jeśli nie masz akurat pod ręką zacierki, z powodzeniem możesz użyć innego rodzaju makaronu, będzie równie smacznie. :)
Sałatka z zacierką makaronową z warzywami i szynką


Sałatka makaronowa z warzywami i szynką - składniki:

  • 250 g zacierki makaronowej
  • biała część pora
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 papryka czerwona
  • 150 g szynki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • 1,5 łyżeczki musztardy
  • przyprawy: sól i pieprz




Sałatka z zacierką makaronową z warzywami i szynką - przepis:

  • Zacierkę makaronową ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Pora pokrój w półplasterki, przelej wrzątkiem i pozostaw do ostudzenia.
  • Pomidorki pokrój w ćwiartki, a ogórki, paprykę i szynkę w kostkę.
  • Do miski wrzuć makaron, dodaj pora, pomidorki, ogórki, paprykę, szynkę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, majonez, musztardę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. 
Smacznego!
Sałatka z zacierką makaronową z warzywami i szynką

Sałatka z zacierką makaronową z warzywami i szynką

Sałatka z zacierką makaronową z warzywami i szynką

wtorek, 16 marca 2021

Placki jogurtowe z brzoskwiniami

Pyszne placki jogurtowe z brzoskwiniami, idealne na śniadanie lub podwieczorek. Placki smażyłam na niewielkiej ilości masła klarowanego, ale z powodzeniem można je również smażyć beztłuszczowo. Prosto, szybko i smacznie. :)
Placki jogurtowe z brzoskwiniami


Placki jogurtowe z brzoskwiniami - składniki:

  • 8 połówek brzoskwiń z puszki
  • 2 jajka
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 0,5 szklanki syropu z brzoskwiń z puszki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 30 g roztopionego i ostudzonego masła
  • dodatkowo: masło klarowane do smażenia
  • opcjonalnie: cukier puder



Placki jogurtowe z brzoskwiniami - przepis:

  • Brzoskwinie pokrój w drobną kostkę.
  • Do miski wbij jajka i dodaj jogurt naturalny, krótko zmiksuj.
  • Dodaj brzoskwinie i syrop. Krótko zmiksuj.
  • Do miski dodaj mąkę, sodę oczyszczoną i roztopione masło. Zmiksuj wszystkie składniki.
  • Na patelni rozgrzej masło klarowane. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Po usmażeniu wierzch placków możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Placki jogurtowe z brzoskwiniami

Placki jogurtowe z brzoskwiniami

poniedziałek, 15 marca 2021

Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną i porem

Gęsta, pożywna, rozgrzewająca zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej, pora i ziemniaków.
Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną i porem



Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną i porem - składniki na bulion:

  • 2,5 litra wody
  • 2 nogi z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • pół selera
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego

Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną i porem - pozostałe składniki:

  • biała część pora
  • 700 g ziemniaków
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 800 g ogórków kiszonych
  • 250 ml śmietanki 30%
  • przyprawy: sól i pieprz


Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną i porem - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj bulion. Do garnka wlej wodę. Dodaj oczyszczone nogi z kurczaka, obrane warzywa, sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Przykryj garnek pokrywką i zagotuj wywar. Po doprowadzeniu do wrzenia, zmniejsz moc palnika. Domowy bulion gotuj pod przykryciem przez 1 godzinę.
  • Po upływie powyższego czasu, wyjmij mięso, warzywa, liście laurowe i ziele angielskie przy pomocy cedzaka lub sitka.
  • Pora pokrój w plasterki i zeszklij na maśle klarowanym.
  • Do wywaru dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj 5 minut. Dodaj kaszę jaglaną, gotuj kolejne 5 minut. Dodaj podsmażonego pora. Gotuj 10 minut.
  • Do zupy dodaj starte na dużych oczkach tarki ogórki, ugotowane w wywarze i również starte na tarce marchewki i pietruszkę. Całość gotuj jeszcze około 5 minut. Zupę dopraw solą i pieprzem.
  • Do zupy wlej 250 ml śmietanki, wymieszaj, gotuj zupę jeszcze 3 minuty.

Smacznego! 
Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną i porem

Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną i porem