wtorek, 30 marca 2021

Drobiowe kotlety mielone w otrębach owsianych

Drobiowe kotlety mielone w chrupiącej panierce, jaką są otręby owsiane, to świetny sposób na urozmaicenie tradycyjnych mielonych.
Drobiowe kotlety mielone w otrębach owsianych


Drobiowe kotlety mielone w otrębach owsianych - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 ząbki czosnku
  • około 3/4 szklanki otrębów owsianych
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka, oregano
  • dodatkowo: olej do smażenia


Drobiowe kotlety mielone w otrębach owsianych - przygotowanie:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
  • Na patelni rozgrzej olej i zeszklij drobno posiekaną cebulę. Pozostaw do ostudzenia.
  • Do zmielonego mięsa dodaj jajko, ostudzoną cebulę, kaszę mannę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i przyprawy: sól, pieprz, ulubioną przyprawę do kurczaka, oregano. Dokładnie wyrób na gładką masę.
  • Zwilżonymi dłońmi formuj kotlety i obtaczaj w otrębach owsianych.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Drobiowe kotlety mielone w otrębach owsianych

Drobiowe kotlety mielone w otrębach owsianych

Drobiowe kotlety mielone w otrębach owsianych

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz