Drobiowe kotlety mielone w chrupiącej panierce, jaką są otręby owsiane, to świetny sposób na urozmaicenie tradycyjnych mielonych.
Drobiowe kotlety mielone w otrębach owsianych - składniki:
2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
1 mała cebula
1 jajko
2 łyżki kaszy manny
2 ząbki czosnku
około 3/4 szklanki otrębów owsianych
przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka, oregano
dodatkowo: olej do smażenia
Drobiowe kotlety mielone w otrębach owsianych - przygotowanie:
Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
Na patelni rozgrzej olej i zeszklij drobno posiekaną cebulę. Pozostaw do ostudzenia.
Do zmielonego mięsa dodaj jajko, ostudzoną cebulę, kaszę mannę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i przyprawy: sól, pieprz, ulubioną przyprawę do kurczaka, oregano. Dokładnie wyrób na gładką masę.
Zwilżonymi dłońmi formuj kotlety i obtaczaj w otrębach owsianych.
Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz