Pyszne, drobiowe kotlety mielone, które swoją delikatność i puszystość zawdzięczają kwaśnej śmietanie. Ich smak dodatkowo podkręca żółty ser. :)
Kotlety mielone ze śmietaną i serem żółtym - składniki:
2-3 filety z piersi kurczaka (około 600-700 g)
1 duża cebula
200 g śmietany 18%
200 g sera żółtego
5 łyżek kaszy manny
przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
bułka tarta
dodatkowo: masło klarowane i olej do smażenia
Kotlety mielone ze śmietaną i serem żółtym - przepis:
Na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym zeszklij drobno posiekaną cebulę.
Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
Do mięsa dodaj śmietanę, ostudzoną cebulę, ser żółty starty na dużyach oczkach tarki, kaszę mannę, sól, pieprz i ulubioną przyprawę do kurczaka. Dokładnie wymieszaj i na około 30 minut odstaw masę na bok.
Z masy formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Dobra alternatywa dla tradycyjnych mielonych. Tym bardziej spróbuję, jeśli drobiowe. ;)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na odmienienie zwykłych mielonych :)
OdpowiedzUsuń