Wyśmienite, miękkie i puszyste, a do tego ekspresowe w przygotowaniu muffinki budyniowe z wiórkami kokosowymi.
Muffinki budyniowo-kokosowe - składniki:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych
- 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
- 2/3 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 50 g roztopionego i ostudzonego masła
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
- cukier puder do posypania
Muffinki budyniowo-kokosowe - przepis:
- Do miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, proszek budyniowy i cukier. Wymieszaj.
- W osobnej misce połącz ze sobą mleko, masło, jajka i aromat waniliowy.
- Mokre składniki połącz z suchymi.
- Ciasto rozłóż do foremek na muffinki (mniej więcej do 3/4 wysokości).
- Muffinki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
- Po ostudzeniu, muffinki oprósz cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz