środa, 10 marca 2021

Pappardelle z boczkiem i pomidorami

Makaron pappardelle z boczkiem i pomidorami z dodatkiem serka mascarpone to pomysł na wyśmienity, a do tego prosty i ekspresowy w przygotowaniu obiad. To pyszne danie przygotujesz w zaledwie 20 minut. Polecam!
Pappardelle z boczkiem i pomidorami





Pappardelle z boczkiem i pomidorami - składniki:

  • 400 g makaronu pappardelle
  • 300 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 250 g mascarpone
  • około 20 g sera grana padano
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie, szczypta cukru


Pappardelle z boczkiem i pomidorami - przygotowanie:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Cebulę pokrój w kostkę, a boczek w drobną kostkę.
  • Na rozgrzaną, suchą patelnię wrzuć boczek i smaż do zarumienienia oraz wytopienia sie tłuszczu. Kolejno dodaj cebulę, smaż przez 5 minut. Dodaj pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Smaż przez około 10 minut, do momentu odparowania płynu i lekkiego zredukowania sosu. Następnie dodaj serek mascarpone, wymieszaj. Smaż jeszcze 3 minuty, aż serek dobrze się rozpuści i połączy z pozostałymi składnikami.
  • Sos dopraw solą, pieprzem, tymiankiem, ziołami prowansalskimi i szczyptą cukru. Do sosu dodaj ugotowany makaron, ponownie wymieszaj.
  • Makaron z sosem wyłóż na talerze i posyp serem grana padano.
Smacznego!
Pappardelle z boczkiem i pomidorami

Pappardelle z boczkiem i pomidorami

Pappardelle z boczkiem i pomidorami

Pappardelle z boczkiem i pomidorami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz