Pyszne placki jogurtowe z brzoskwiniami, idealne na śniadanie lub podwieczorek. Placki smażyłam na niewielkiej ilości masła klarowanego, ale z powodzeniem można je również smażyć beztłuszczowo. Prosto, szybko i smacznie. :)
Placki jogurtowe z brzoskwiniami - składniki:
- 8 połówek brzoskwiń z puszki
- 2 jajka
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 0,5 szklanki syropu z brzoskwiń z puszki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 30 g roztopionego i ostudzonego masła
- dodatkowo: masło klarowane do smażenia
- opcjonalnie: cukier puder
Placki jogurtowe z brzoskwiniami - przepis:
- Brzoskwinie pokrój w drobną kostkę.
- Do miski wbij jajka i dodaj jogurt naturalny, krótko zmiksuj.
- Dodaj brzoskwinie i syrop. Krótko zmiksuj.
- Do miski dodaj mąkę, sodę oczyszczoną i roztopione masło. Zmiksuj wszystkie składniki.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
- Po usmażeniu wierzch placków możesz oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz