Pyszne placki jogurtowe z brzoskwiniami, idealne na śniadanie lub podwieczorek. Placki smażyłam na niewielkiej ilości masła klarowanego, ale z powodzeniem można je również smażyć beztłuszczowo. Prosto, szybko i smacznie. :)
Placki jogurtowe z brzoskwiniami - składniki:
8 połówek brzoskwiń z puszki
2 jajka
5 łyżek jogurtu naturalnego
0,5 szklanki syropu z brzoskwiń z puszki
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
30 g roztopionego i ostudzonego masła
dodatkowo: masło klarowane do smażenia
opcjonalnie: cukier puder
Placki jogurtowe z brzoskwiniami - przepis:
Brzoskwinie pokrój w drobną kostkę.
Do miski wbij jajka i dodaj jogurt naturalny, krótko zmiksuj.
Dodaj brzoskwinie i syrop. Krótko zmiksuj.
Do miski dodaj mąkę, sodę oczyszczoną i roztopione masło. Zmiksuj wszystkie składniki.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu wierzch placków możesz oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz