Przepyszne ciasto kokosowe z malinami na czekoladowym, herbatnikowym spodzie, które jest proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego nie wymaga pieczenia. Słodycz kokosowej masy i czekoladowego spodu świetnie przełamują maliny, jeśli jednak nie macie ich pod ręką, możecie użyć innych owoców, np. truskawek lub borówek.
Rafaello z malinami - składniki na spód:
- 75 g masła
- 70 g mlecznej czekolady
- 150 herbatników
- 3 łyżki mleka
Rafaello z malinami - składniki na masę:
- 350 g jogurtu greckiego
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 3,5 łyżki żelatyny
- 0,5 szklanki wody
- 250 g malin
Rafaello z malinami - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj spód. Herbatniki zmiksuj w blenderze lub rozkrusz przy pomocy wałka albo tłuczka do mięsa.
- Masło roztop wraz z czekoladą. Dodaj herbatniki i mleko, wymieszaj.
- Formę do pieczenia o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno formy wyłóż masę, wyrównaj i dociśnij. Na czas przygotowania masy włóż tortownicę do lodówki.
- Przygotuj masę. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
- Jogurt zmiksuj z wiórkami kokosowymi i cukrem pudrem. Dodaj śmietanę kremówkę, krótko zmiksuj. Do żelatyny dodaj 2 łyżki masy, wymieszaj. Żelatynę wlej cienkim strumieniem do masy śmietankowej, dokładnie zmiksuj.
- Masę wylej na czekoladowy spód. Na wierzchu ułóż maliny.
- Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz