sobota, 20 marca 2021

Rafaello z malinami (bez pieczenia)

Przepyszne ciasto kokosowe z malinami na czekoladowym, herbatnikowym spodzie, które jest proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego nie wymaga pieczenia. Słodycz kokosowej masy i czekoladowego spodu świetnie przełamują maliny, jeśli jednak nie macie ich pod ręką, możecie użyć innych owoców, np. truskawek lub borówek.
Rafaello z malinami (bez pieczenia)



Rafaello z malinami - składniki na spód:

  • 75 g masła
  • 70 g mlecznej czekolady
  • 150 herbatników
  • 3 łyżki mleka

Rafaello z malinami - składniki na masę:

  • 350 g jogurtu greckiego
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 3,5 łyżki żelatyny
  • 0,5 szklanki wody
  • 250 g malin


Rafaello z malinami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj spód. Herbatniki zmiksuj w blenderze lub rozkrusz przy pomocy wałka albo tłuczka do mięsa.
  • Masło roztop wraz z czekoladą. Dodaj herbatniki i mleko, wymieszaj.
  • Formę do pieczenia o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno formy wyłóż masę, wyrównaj i dociśnij. Na czas przygotowania masy włóż tortownicę do lodówki.
  • Przygotuj masę. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
  • Jogurt zmiksuj z wiórkami kokosowymi i cukrem pudrem. Dodaj śmietanę kremówkę, krótko zmiksuj. Do żelatyny dodaj 2 łyżki masy, wymieszaj. Żelatynę wlej cienkim strumieniem do masy śmietankowej, dokładnie zmiksuj. 
  • Masę wylej na czekoladowy spód. Na wierzchu ułóż maliny.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Rafaello z malinami (bez pieczenia)

Rafaello z malinami (bez pieczenia)

Rafaello z malinami (bez pieczenia)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz