Przepyszne ciasto kokosowe z malinami na czekoladowym, herbatnikowym spodzie, które jest proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego nie wymaga pieczenia. Słodycz kokosowej masy i czekoladowego spodu świetnie przełamują maliny, jeśli jednak nie macie ich pod ręką, możecie użyć innych owoców, np. truskawek lub borówek.
Rafaello z malinami - składniki na spód:
75 g masła
70 g mlecznej czekolady
150 herbatników
3 łyżki mleka
Rafaello z malinami - składniki na masę:
350 g jogurtu greckiego
3/4 szklanki wiórków kokosowych
3/4 szklanki cukru pudru
500 ml śmietany kremówki 30%
3,5 łyżki żelatyny
0,5 szklanki wody
250 g malin
Rafaello z malinami - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj spód. Herbatniki zmiksuj w blenderze lub rozkrusz przy pomocy wałka albo tłuczka do mięsa.
Masło roztop wraz z czekoladą. Dodaj herbatniki i mleko, wymieszaj.
Formę do pieczenia o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno formy wyłóż masę, wyrównaj i dociśnij. Na czas przygotowania masy włóż tortownicę do lodówki.
Przygotuj masę. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
Jogurt zmiksuj z wiórkami kokosowymi i cukrem pudrem. Dodaj śmietanę kremówkę, krótko zmiksuj. Do żelatyny dodaj 2 łyżki masy, wymieszaj. Żelatynę wlej cienkim strumieniem do masy śmietankowej, dokładnie zmiksuj.
Masę wylej na czekoladowy spód. Na wierzchu ułóż maliny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz