poniedziałek, 22 marca 2021

Rogaliki twarogowe

Rogaliki 3-składnikowe są wyjątkowo pyszne, kruche, proste i błyskawiczne przygotowaniu. Do ich nadziania użyłam marmoladę, ale równie dobrze możecie nadziać je dżemem, powidłami śliwkowymi lub kremem czekoladowym.
Rogaliki twarogowe



Rogaliki twarogowe - składniki:

  • 400 g mąki
  • 300 g mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
  • 300 g miękkiego masła
  • marmolada
  • cukier puder

Rogaliki twarogowe - przepis:

  • Z mąki, twarogu i masła zagnieć gladkie i elastyczne ciasto. 
  • Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 1 godzinę.
  • Schłodzone ciasto podziel na 4 części. Na stolnicy podsypanej mąką każdą część ciasta dość cienko rozwałkuj na kształt koła. Każdą część pokrój na 8-10 równych trójkątów. Na każdy trójkąt połóż 1 łyżeczkę marmolady i zwiń, rozpoczynając od podstawy trójkąta, na kształt rogalika. 
  • Rogaliki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Blaszkę z rogalikami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
  • Po ostudzeniu oprósz rogaliki cukrem pudrem. 
Smacznego!
Rogaliki twarogowe

Rogaliki twarogowe

Rogaliki twarogowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz