Sernik z dodatkiem Milky Way pieczony w kąpieli wodnej jest wyjątkowo aksamitny, kremowy i pyszny! :)
Sernik Milky Way - składniki na spód:
200 g herbatników kakaowych
75 g masła
Sernik Milky Way - składniki na masę serową:
1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
200 ml śmietanki 30%
5 jajek
1,5 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
5 batonów Milky Way
Sernik Milky Way - składniki na polewę:
150 g mlecznej czekolady
50 ml śmietanki 30%
1 łyżka masła
Sernik Milky Way - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj spód. Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Spód wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i podpiekaj przez 10 minut.
Przygotuj masę serową. Do misy miksera dodaj twaróg, śmietankę i jajka. Zmiksuj. Następnie dodaj cukier puder, cukier waniliowy i proszek budyniowy. Ponownie zmiksuj do połączenia sie składników. Do masy dodaj pokrojone na mniejsze kawałki batoniki Milky Way, wymieszaj łyżką.
Masę serową przelej na podpieczony spód.
Sernik piecz w kąpieli wodnej. Tortownicę owiń szczelnie, dwukrotnie folią aluminiową. Tak przygotowaną tortownicę włóż do większej formy do pieczenia lub naczynia żaroodpornego wypełnionego gorącą wodą do połowy wysokości formy z sernikiem.
Przygotowany do pieczenia sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 75 minut.
Po upieczeniu otwórz lekko drzwi piekarnika i pozostaw w nim sernik na około 30 minut. Po tym czasie wyjmij sernik z kąpieli wodnej i ponownie wstaw go do piekarnika, tym razem do całkowitego wystudzenia.
Przygotuj polewę. W kąpieli wodnej roztop czekoladę wraz ze śmietanką i masłem. Pozostaw do lekkiego ostudzenia, a następnie polej wierzch sernika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz