Wyśmienita tarta łącząca w sobie kruche ciasto, kajmak, banany i masę śmietankową. Wszystkie składniki idealnie ze sobą współgrają, finalnie tworząc pyszne ciasto. Do przygotowania tarty Banoffee wykorzystałam Mieszankę do wypieku ciasta kruchego marki Polskie Młyny, którą wraz z wieloma innymi produktami tej marki możecie kupić w sklepie internetowym Polskie Młyny.
Tarta Banoffee - składniki na kruchy spód:
Mieszanka do wypieku ciasta kruchego firmy Polskie Młyny
100 g miękkiego masła
1 jajko
Tarta Banoffee - pozostałe składniki:
250 g mascarpone
250 ml śmietany kremówki 30%
2-3 banany
3 łyżki soku z cytryny
200 g masy kajmakowej
40 g gorzkiej czekolady
Tarta Banoffee - przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotuj kruchy spód. Do miski wsyp Mieszankę do wypieku ciasta kruchego Polskie Młyny, dodaj miękkie masło i jajko. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażalnika na około 30 minut.
Po upływie powyższego czasu rozwałkuj ciasto i przełóż do formy na tartę o średnicy 26-28 cm, dokładnie wylepiając zarówno dno, jak i boki formy. Lekko dociśnij. Dno ciasta gęsto ponukłuwaj widelcem. Na cieście połóż papier do pieczenia i ułóż jakieś obciążenie, np. ziarna ryżu lub połówki grochu.
Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 15 minut. Po upływie tego czasu zdejmij papier wraz z obciążeniem, zmniejsz temperaturę do 170 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 15 minut. Kruchy spód pozostaw do ostudzenia.
Przygotuj krem. Mascarpone zmiksuj ze śmietaną kremówką na sztywny krem.
Banany obierz, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny.
Kruchy spód równomiernie posmaruj masą kajmakową. Poukładaj plasterki banana, a następnie rozsmaruj krem. Całość oprósz startą na tarce gorzką czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz