wtorek, 23 marca 2021

Tarta Banoffee

Wyśmienita tarta łącząca w sobie kruche ciasto, kajmak, banany i masę śmietankową. Wszystkie składniki idealnie ze sobą współgrają, finalnie tworząc pyszne ciasto. Do przygotowania tarty Banoffee wykorzystałam Mieszankę do wypieku ciasta kruchego marki Polskie Młyny, którą wraz z wieloma innymi produktami tej marki możecie kupić w sklepie internetowym Polskie Młyny.
Tarta Banoffee


Tarta Banoffee - składniki na kruchy spód:

  • Mieszanka do wypieku ciasta kruchego firmy Polskie Młyny
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 jajko

Tarta Banoffee - pozostałe składniki:

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 2-3 banany
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 200 g masy kajmakowej
  • 40 g gorzkiej czekolady


Tarta Banoffee - przygotowanie:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruchy spód. Do miski wsyp Mieszankę do wypieku ciasta kruchego Polskie Młyny, dodaj miękkie masło i jajko. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażalnika na około 30 minut.
  • Po upływie powyższego czasu rozwałkuj ciasto i przełóż do formy na tartę o średnicy 26-28 cm, dokładnie wylepiając zarówno dno, jak i boki formy. Lekko dociśnij. Dno ciasta gęsto ponukłuwaj widelcem. Na cieście połóż papier do pieczenia i ułóż jakieś obciążenie, np. ziarna ryżu lub połówki grochu.
  • Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 15 minut. Po upływie tego czasu zdejmij papier wraz z obciążeniem, zmniejsz temperaturę do 170 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 15 minut. Kruchy spód pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj krem. Mascarpone zmiksuj ze śmietaną kremówką na sztywny krem.
  • Banany obierz, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny.
  • Kruchy spód równomiernie posmaruj masą kajmakową. Poukładaj plasterki banana, a następnie rozsmaruj krem. Całość oprósz startą na tarce gorzką czekoladą.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Tarta Banoffee

Tarta Banoffee

Tarta Banoffee

Tarta Banoffee

Tarta Banoffee
Wpis powstał we współpracy z marką Polskie Młyny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz