Ryżowa sałatka warstwowa z jajkami, szynką, warzywami, szczypiorkiem i rzeżuchą to idealna propozycja potrawy na zbliżające się wielkimi krokami święta wielkanocne. Sałatka doskonale smakuje i świetnie będzie się prezentować na świątecznym stole. Do jej przygotowania użyłam ryżu jaśminowego białego BIO firmy Polskie Młyny. Zarówno ryż, jak i wiele innych produktów tej marki znajdziecie w sklepie internetowym Polskie Młyny.
Wielkanocna sałatka warstwowa - składniki:
- 1,5 szklanki ryżu jaśminowego białego BIO marki Polskie Młyny
- 250 g szynki
- 1 papryka czerwona
- 5 ogórków konserwowych
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 mała cebula dymka
- 0,5 szklanki posiekanego szczypiorku z cebuli dymki
- 1 szklanka rzeżuchy
- 5 łyżek majonezu
- 3 łyżki ketchupu
- przyprawy: sól i pieprz
Wielkanocna sałatka warstwowa - przygotowanie:
- W pierwszej kolejności ugotuj ryż na sypko. Ryż wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 3 szklanki wody z 3 łyżkami oleju i szczyptą soli. Wsyp ryż i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka. Tak przygotowany ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). Po tym czasie garnek przykryj szczelnie pokrywką, a moc palnika ustaw na minimum. Ryż gotuj jeszcze przez około 10 minut. Ryż pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- Szynkę, paprykę, ogórki i jajka pokrój w kostkę.
- Cebulę dymkę pokrój w drobną kostkę.
- Majonez wymieszaj z ketchupem, solą i pieprzem.
- Na dno dużej, przezroczystej miski wsyp 2/3 ryżu. Na ryż wyłóż szynkę, kolejno paprykę, ogórki, jajka i cebulę. Teraz wsyp szczypiorek, a następnie 2/3 szklanki rzeżuchy. Polej sałatkę przygotowanym wcześniej sosem, wyłóż pozostałą 1/3 ryżu i 1/3 szklanki rzeżuchy.
- Sałatkę przed podaniem wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz