poniedziałek, 15 marca 2021

Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną i porem

Gęsta, pożywna, rozgrzewająca zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej, pora i ziemniaków.
Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną i porem



Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną i porem - składniki na bulion:

  • 2,5 litra wody
  • 2 nogi z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • pół selera
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego

Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną i porem - pozostałe składniki:

  • biała część pora
  • 700 g ziemniaków
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 800 g ogórków kiszonych
  • 250 ml śmietanki 30%
  • przyprawy: sól i pieprz


Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną i porem - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj bulion. Do garnka wlej wodę. Dodaj oczyszczone nogi z kurczaka, obrane warzywa, sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Przykryj garnek pokrywką i zagotuj wywar. Po doprowadzeniu do wrzenia, zmniejsz moc palnika. Domowy bulion gotuj pod przykryciem przez 1 godzinę.
  • Po upływie powyższego czasu, wyjmij mięso, warzywa, liście laurowe i ziele angielskie przy pomocy cedzaka lub sitka.
  • Pora pokrój w plasterki i zeszklij na maśle klarowanym.
  • Do wywaru dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj 5 minut. Dodaj kaszę jaglaną, gotuj kolejne 5 minut. Dodaj podsmażonego pora. Gotuj 10 minut.
  • Do zupy dodaj starte na dużych oczkach tarki ogórki, ugotowane w wywarze i również starte na tarce marchewki i pietruszkę. Całość gotuj jeszcze około 5 minut. Zupę dopraw solą i pieprzem.
  • Do zupy wlej 250 ml śmietanki, wymieszaj, gotuj zupę jeszcze 3 minuty.

Smacznego! 
Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną i porem

Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną i porem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz