Makaron z ekspresowym w przygotowaniu sosem pomidorowym z mięsem mielonym, kukurydzą i mozzarellą to pyszny pomysł na pożywny obiad lub kolację.
Makaron z mięsem mielonym, kukurydzą i mozzarellą - składniki:
- 350 g makaronu
- 800 g mięsa mielonego wieprzowego
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
- 1 opakowanie mini mozzarelli
- przyprawy: oregano, bazylia, słodka papryka, ostra papryka, sól, pieprz
Makaron z mięsem mielonym, kukurydzą i mozzarellą - przepis:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj mięso mielone i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez 10 minut.
- Dodaj pomidory z puszki, przecier pomidorowy i przyprawy: oregano, bazylię, słodką i ostrą paprykę oraz sól i pieprz. Smaż przez kolejne 10 minut.
- Dodaj odsączoną kukurydzę oraz mini mozzarellę. Smaż jeszcze kilka minut, do czasu rozpuszczenia się sera.
- Makaron wraz z sosem wyłóż na talerze.