Makaron z mięsem mielonym, kukurydzą i mozzarellą - przepis:
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj mięso mielone i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez 10 minut.
Dodaj pomidory z puszki, przecier pomidorowy i przyprawy: oregano, bazylię, słodką i ostrą paprykę oraz sól i pieprz. Smaż przez kolejne 10 minut.
Dodaj odsączoną kukurydzę oraz mini mozzarellę. Smaż jeszcze kilka minut, do czasu rozpuszczenia się sera.
Niesamowicie wilgotne i wspaniale pachnące muffinki z dodatkiem banana i gorzkiej oraz mlecznej czekolady. Muffinki są proste i szybkie w przygtowaniu, a do tego przepyszne. Polecam!
Muffinki z bananem i czekoladą - składniki:
225 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
1 dojrzały banan
1 łyżka soku z cytryny
0,5 szklanki mleka
70 g jogurtu naturalnego
70 g oleju
1 jajko
50 g mlecznej czekolady
25 g gorzkiej czekolady
Muffinki z bananem i czekoladą - przepis:
Banana obierz, rozgnieć widelcem i skrop sokiem z cytryny.
W misce wymieszaj ze sobą suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i sól.
W drugiej misce wymieszaj widelcem lub rózgą mokre składniki: mleko, jogurt naturalny, olej i jajko.
Wyśmienite, kremowe ciasto warstwowe składające się z dwóch blatów biszkoptowych, dwóch warstw z budyniem: jasnej i z kakao oraz kremu śmietankowego z serkiem homogenizowanym i brzoskwiniami. Polecam!
Składniki na biszkopt:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę budyniową:
800 ml mleka
2 opakowania budyniu waniliowego (proszek: 2 x 40 g)
2/3 szklanki cukru
2 łyżki kakao
200 g miękkiegomasła
kilka kropel aromatu pomarańczowego
Składniki na masę z serkiem homogenizowanym:
250 ml śmietany kremówki 30%
0,5 szklanki cukru pudru
400 g serka waniliowego homogenizowanego
2 galaretki brzoskwiniowe
1 szklanka wrzątku
1 puszka brzoskwiń
Pozostałe składniki:
kilkanaście sztuk herbatników kakaowych
50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Upiecz biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia. Po ostudzeniu przekrój na dwa blaty.
Przygotuj masę budyniową. W rondelku zagotuj 600 ml mleka. W pozostałych 200 ml mleka rozmieszaj proszki budyniowe wraz z cukrem. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się bardzo gęsty. Masę pozostaw do ostudzenia.
Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń. Pod koniec miksowania dodaj aromat pomarańczowy. Masę podziel na dwie części. Do jednej części dodaj kakao, zmiksuj.
Przygotuj masę z serkiem homogenizowanym. W pierwszej kolejności rozpuść galaretki w 1 szklance wrzątku. Pozostaw do lekkiego stężenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Dodaj serki homogenizowane, krótko zmiksuj. Do lekko stężałej galaretki dodaj 2 łyżki masy, energicznie wymieszaj. Galaretkę dodaj do masy serowo-śmietankowej i krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój w kostkę.
Złóż ciasto. Jeden blat biszkoptu przełóż do formy. Wyłóż krem budyniowy z kakao. Przykryj drugim blatem biszkoptu, wyłóż krem budyniowy jasny, rozprowadź i poukładaj herbatniki. Kolejno ułóż pokrojone brzoskwinie i wyłóż krem z serkiem homogenizowanym. Wierzch ciasta oprósz startą czekoladą. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Wyjątkowe puszyste, maślane drożdżówki do odrywania z dodatkiem Nutelli i kruszonki, które przypadną do gustu nie tylko najmłodszym. Te bułeczki są wyśmienite!
Odrywane bułeczki drożdżowe z Nutellą - składniki na rozczyn:
30 g drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki
1 szklanka letniego mleka
Odrywane bułeczki drożdżowe z Nutellą - składniki na ciasto:
4 szklanki mąki pszennej (najlepiej typu 550)
1 łyżka cukru
2 jajka
1 żółtko
szczypta soli
120 g roztopionego i ostudzonego masła
do posmarowania: 1 jajko + 1 łyżka mleka
Składniki na kruszonkę:
50 g masła
1/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki
Odrywane bułeczki drożdżowe z Nutellą - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn.Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, mąkę i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Na stolnicę lub do misy miksera przesiej mąkę, dodaj cukier, jajka, żółtko, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Po upływie powyższego czasu ponownie krótko zagnieć ciasto i podziel je na 11-12 części. Każdą część uformuj na kształt placuszka, na środku połóż łyżeczkę Nutelli i uformuj okrągłą bułeczkę.
Bułeczki przełóż do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępie około 1 cm. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 35 minut.
W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagnieć, tworząc sypką kruszonkę, i wstaw na 20 minut do lodówki.
Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Pyszne ślimaczki z ciasta francuskiego z dodatkiem sera śmietankowego, parówek i sera żółtego to świetny pomysł na przekąskę do lunchboxa czy na imprezę.
Ślimaczki francuskie z parówką - składniki:
1 płat ciasta francuskiego XXL
150 g serka śmietankowego ziołowego (użyłam Almette)
5 parówek
150 g sera żółtego
ketchup pikantny
świeżo mielony pieprz
Ślimaczki francuskie z parówką - przepis:
Ciasto francuskie rozwiń i posmaruj serkiem śmietankowym.
Na serku równomiernie rozłóż drobno pokrojone parówki, kolejno ser żółty starty na dużych oczkach tarki. Całość dopraw świeżo mielonym pieprzem i polej niezbyt dużą ilością ketchupu.
Ciasto francuskie zwiń wzdłuż dłuzszego boku na kształt rolady i pokrój ją na ślimaczki.
Ślimaczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 15-20 minut - do zarumienienia.
Makaron z kurczakiem, boczkiem i szpinakiem - przygotowanie:
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż przez 2 minuty. Dodaj liście szpinaku, smaż do momentu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Dodaj pokrojone pomidory. Smaż przez 5 minut. Zdejmij z patelni.
Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i tyminakiem. Boczek pokrój w kostkę.
Boczek wraz z pokrojoną piersią kurczaka wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż do zarumienienia. Dodaj wcześniej przesmażony szpinak z pomidorami.
W gorącej wodzie rozpuść serek topiony. Mieszankę wlej na patelnię, dopraw solą i pieprzem, i gotuj jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje.
Pyszny i pożywny gulasz ze schabu z dodatkiem marchewki i soczewicy czerwonej oraz aromatycznych przypraw: imbiru i kurkumy.
Schab w sosie z soczewicą i marchewką - składniki:
1 kilogram schabu
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 marchewki
2 cebule
1 szklanka soczewicy czerwonej
1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
1 pęczek natki pietruszki
przyprawy: sól, pieprz, imbir, kurkuma,
olej do smażenia
Schab w sosie z soczewicą i marchewką - przepis:
Schab oczyść, osusz, pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Kawałki mięsa obtocz w mące ziemniaczanej. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż schab z każdej strony. Mięso przełóż do garnka.
Marchewkę obierz i pokrój w plasterki.
Na patelni ponownie rozgrzej olej, wrzuć drobno pokrojoną cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojoną marchewkę i nieugotowaną soczewicę. Smaż przez 5 minut. Dopraw szczyptą imbiru i kurkumy. Warzywa przełóż do garnka z mięsem.
Do garnka wlej bulion. Całość przykryj pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez 1,5 godziny.
Gulasz dopraw solą, pieprzem, imbirem i kurkumą. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Prosty, lekki, warstwowy deser w szklankach, składający sie z pokruszonych herbatników, warstwy śmietankowej z dodatkiem jogurtu greckiego i musu z owoców leśnych.
Deser z musem owocowym - składniki na warstwę śmietankową:
500 ml śmietanki 30%
350 g jogurtu greckiego
5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Deser z musem owocowym - składniki na mus:
450 g mrożonych owoców leśnych
1/4 szklanki wody
1 galaretka o smaku owoców leśnych
Pozostałe składniki:
220 g herbatników
Deser z musem owocowym - przepis:
Herbatniki zmiksuj blenderem.
Do miski dodaj jogurt grecki. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i cukier waniliowy. Ubitą śmietanę dodaj do jogurtu, wymieszaj łyżką.
Owoce leśne zmiksuj na mus. Owoce przełóż do rondelka, wlej wodę i podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do zagotowania. Dodaj galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Pozostaw do ostudzenia.
Na dno szklanek wsyp warstwę herbatników, kolejno wyłóż bitą śmietanę z jogurtem i na końcu mus.
Wyjątkowa zapiekanka śniadaniowa z chleba tostowego z dodatkiem szynki, jajek i pomidorów. Całość zalana jest sosem śmietanowym z mozzarellą, a na wierzchu ułożone są wspaniale chrupiące, aromatyczne grzanki.
Zapiekanka tostowa z szynką i jajkami - składniki:
około 3/4 opakowania chleba tostowego
200 g szynki
2 łyżeczki ostrej musztardy
5 jajek ugotowanych na twardo
2 pomidory
przyprawy: bazylia, oregano, zioła prowansalskie
dodatkowo: olej + 30 g masła
Składniki na zalewę:
1 i 1/4 szklanki śmietany kremówki 30%
2 jajka
125 g tartej mozzarelli
przyprawy: sól i pieprz
Zapiekanka tostowa z szynką i jajkami - przepis:
Z dziesięciu kromek chleba tostowego odkrój skórkę. Chleb pokrój w kostkę. Dopraw bazylią, oregano i ziołami prowansalskimi. Dodaj olej, wymieszaj. Kostki chleba przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 5-7 minut - do lekkiego zarumienienia.
Kilka kromek chleba tostowego rozłóż na dnie formy do pieczenia o wymiarach około 20x25 cm. Posmaruj cienką warstwą musztardy. Ułóż plasterki szynki, ponownie posmaruj musztardą.
Jajka obierz, pokrój na połówki i ułóż na szynce żółtkiem do dołu.
Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę i poukładaj między jajkami.
Śmietanę zmiksuj z jajkami. Dodaj mozzarellę, sól i pieprz, wymieszaj. Mieszanką zalej składniki zapiekanki.
Na wierzchu ułóż przygotowane wcześniej grzanki. Na grzankach rozłóż cienko pokrojone kawałki masła.
Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Pyszne roladki schabowe z farszem marchewkowo-paprykowym z dodatkiem sera żółtego, curry i bazylią.
Roladki schabowe z marchewką i papryką - składniki:
0,5 kg schabu
3 marchewki
1 mała papryka
100 g sera żółtego
przyprawy: sól, pieprz, curry, bazylia
do panierowania: 1-2 jajka + bułka tarta + mąka
olej do smażenia
Roladki schabowe z marchewką i papryką - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć obrane i starte na dużych oczkach tarki marchewki, smaż przez 3 minuty. Dodaj drobno pokrojoną paprykę, smaż przez 5 minut. Dodaj ser zółty starty na średnich oczkach tarki. Całość dopraw solą, pieprzem, curry i bazylią. Smaż do momentu całkowitego rozpuszczenia się sera.
Schab oczyść, osusz, pokrój na plastry, cienko rozbij, dopraw solą i pieprzem. Na każdy kawałek mięsa wyłóż porcję farszu i ściśle zwiń w roladkę.
Roladki obtaczaj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Wspaniale pachnąca cynamonem szarlotka na kruchym cieście z pyszną, przyjemnie chrupiącą warstwą z płatkami Cini Minis. Niebo w gębie!
Szarlotka Cini Minis - składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła
3 żółtka
1 jajko
2 łyżki śmietany 18%
1 szklanka cukru pudru
około 2 łyżek bułki tartej
Szarlotka Cini Minis - pozostałe składniki:
1,5 kg jabłek
1 cukier waniliowy (16 g)
2 łyżeczki cynamonu
Szarlotka Cini Minis - składniki na warstwę z Cini Minis:
125 g masła
3 łyżki miodu
3 łyżki mleka w proszku
4 szklanki płatków śniadaniowych Cini Minis
Szarlotka Cini Minis - przepis:
Formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Przygotuj ciasto. Mąkę przesiej na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj posiekane na mniejsze kawałki maslo, żółtka, jajka, śmietanę i cukier puder. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto podziel na dwie części. Jedną częścią wylep dno formy do pieczenia. Gęsto ponakłuwaj widelcem. Wierzch ciasta delikatnie posyp niewielką ilością bułki tartej, która w trakcie pieczenia wchłonie nadmiar soku z jabłek. Drugą część ciasta owiń folią spożywczą i wstaw na około 30 minut do zamrażalnika.
Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Odciśnij z nadmiaru soku. Do jabłek dodaj cukier waniliowy i cynamon, wymieszaj. Jabłka wyłóż na wylepiony w formie spód.
Drugą część ciasta rozwałkuj na kształt formy i przełóż na jabłka. Nakłuj widelcem.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. Pozostaw do ostudzenia.
Przygotuj warstwę Cini Minis. W rondelku rozpuść masło wraz z miodem. Energicznie mieszając, stopniowo dodawaj mleko w proszku i mieszaj do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Wsyp płatki Cini Minis, delikatnie wymieszaj.
Warstwę Cini Minis wyłóż na ostudzoną szarlotkę.
Ciasto podawaj po całkowitym zastygnięciu warstwy Cini Minis.