niedziela, 25 kwietnia 2021

Ciasto z budyniem, serkiem homogenizowanym i brzoskwiniami

Wyśmienite, kremowe ciasto warstwowe składające się z dwóch blatów biszkoptowych, dwóch warstw z budyniem: jasnej i z kakao oraz kremu śmietankowego z serkiem homogenizowanym i brzoskwiniami. Polecam!

Ciasto z budyniem, serkiem homogenizowanym i brzoskwiniami




Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę budyniową:

  • 800 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (proszek: 2 x 40 g)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 200 g miękkiegomasła
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego

Składniki na masę z serkiem homogenizowanym:

  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 400 g serka waniliowego homogenizowanego
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 puszka brzoskwiń


Pozostałe składniki:

  • kilkanaście sztuk herbatników kakaowych
  • 50 g gorzkiej czekolady


Przygotowanie:

  • Upiecz biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia. Po ostudzeniu przekrój na dwa blaty.
  • Przygotuj masę budyniową. W rondelku zagotuj 600 ml mleka. W pozostałych 200 ml mleka rozmieszaj proszki budyniowe wraz z cukrem. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się bardzo gęsty. Masę pozostaw do ostudzenia.
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń. Pod koniec miksowania dodaj aromat pomarańczowy. Masę podziel na dwie części. Do jednej części dodaj kakao, zmiksuj.
  • Przygotuj masę z serkiem homogenizowanym. W pierwszej kolejności rozpuść galaretki w 1 szklance wrzątku. Pozostaw do lekkiego stężenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Dodaj serki homogenizowane, krótko zmiksuj. Do lekko stężałej galaretki dodaj 2 łyżki masy, energicznie wymieszaj. Galaretkę dodaj do masy serowo-śmietankowej i krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. 
  • Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój w kostkę.
  • Złóż ciasto. Jeden blat biszkoptu przełóż do formy. Wyłóż krem budyniowy z kakao. Przykryj drugim blatem biszkoptu, wyłóż krem budyniowy jasny, rozprowadź i poukładaj herbatniki. Kolejno ułóż pokrojone brzoskwinie i wyłóż krem z serkiem homogenizowanym. Wierzch ciasta oprósz startą czekoladą. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. 
Smacznego!
Ciasto z budyniem, serkiem homogenizowanym i brzoskwiniami

Ciasto z budyniem, serkiem homogenizowanym i brzoskwiniami

Ciasto z budyniem, serkiem homogenizowanym i brzoskwiniami

Ciasto z budyniem, serkiem homogenizowanym i brzoskwiniami

Ciasto z budyniem, serkiem homogenizowanym i brzoskwiniami


Źródło przepisu: przyslijprzepis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz