Prosty, lekki, warstwowy deser w szklankach, składający sie z pokruszonych herbatników, warstwy śmietankowej z dodatkiem jogurtu greckiego i musu z owoców leśnych.
Deser z musem owocowym - składniki na warstwę śmietankową:
500 ml śmietanki 30%
350 g jogurtu greckiego
5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Deser z musem owocowym - składniki na mus:
450 g mrożonych owoców leśnych
1/4 szklanki wody
1 galaretka o smaku owoców leśnych
Pozostałe składniki:
220 g herbatników
Deser z musem owocowym - przepis:
Herbatniki zmiksuj blenderem.
Do miski dodaj jogurt grecki. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i cukier waniliowy. Ubitą śmietanę dodaj do jogurtu, wymieszaj łyżką.
Owoce leśne zmiksuj na mus. Owoce przełóż do rondelka, wlej wodę i podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do zagotowania. Dodaj galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Pozostaw do ostudzenia.
Na dno szklanek wsyp warstwę herbatników, kolejno wyłóż bitą śmietanę z jogurtem i na końcu mus.
Czy mus może zostać na całą noc w lodówce?
OdpowiedzUsuńTak, jak najbardziej. :) Pozdrawiam serdecznie.
Usuń