niedziela, 18 kwietnia 2021

Deser z musem owocowym

Prosty, lekki, warstwowy deser w szklankach, składający sie z pokruszonych herbatników, warstwy śmietankowej z dodatkiem jogurtu greckiego i musu z owoców leśnych.
Deser z musem owocowym




Deser z musem owocowym - składniki na warstwę śmietankową:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 350 g jogurtu greckiego 
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego


Deser z musem owocowym - składniki na mus:

  • 450 g mrożonych owoców leśnych
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 galaretka o smaku owoców leśnych


Pozostałe składniki:

  • 220 g herbatników


Deser z musem owocowym - przepis:

  • Herbatniki zmiksuj blenderem. 
  • Do miski dodaj jogurt grecki. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i cukier waniliowy. Ubitą śmietanę dodaj do jogurtu, wymieszaj łyżką.
  • Owoce leśne zmiksuj na mus. Owoce przełóż do rondelka, wlej wodę i podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do zagotowania. Dodaj galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Pozostaw do ostudzenia.
  • Na dno szklanek wsyp warstwę herbatników, kolejno wyłóż bitą śmietanę z jogurtem i na końcu mus.
  • Desery wstaw na minimum 2 godziny do lodówki.
Smacznego!
Deser z musem owocowym

Deser z musem owocowym

Deser z musem owocowym

Deser z musem owocowym

2 komentarze:

  1. Czy mus może zostać na całą noc w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jak najbardziej. :) Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń