poniedziałek, 19 kwietnia 2021

Gulasz ze schabu w sosie z soczewicą i marchewką

Pyszny i pożywny gulasz ze schabu z dodatkiem marchewki i soczewicy czerwonej oraz aromatycznych przypraw: imbiru i kurkumy.  
Gulasz ze schabu w sosie z soczewicą i marchewką







Schab w sosie z soczewicą i marchewką - składniki:

  • 1 kilogram schabu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, imbir, kurkuma,
  • olej do smażenia



Schab w sosie z soczewicą i marchewką - przepis:

  • Schab oczyść, osusz, pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Kawałki mięsa obtocz w mące ziemniaczanej. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż schab z każdej strony. Mięso przełóż do garnka.
  • Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. 
  • Na patelni ponownie rozgrzej olej, wrzuć drobno pokrojoną cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojoną marchewkę i nieugotowaną soczewicę.  Smaż przez 5 minut. Dopraw szczyptą imbiru i kurkumy. Warzywa przełóż do garnka z mięsem.
  • Do garnka wlej bulion. Całość przykryj pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez 1,5 godziny.
  • Gulasz dopraw solą, pieprzem, imbirem i kurkumą. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Samcznego!
Gulasz ze schabu w sosie z soczewicą i marchewką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz