Aromatyczna, delikatna, krucha, rozpływająca się w ustach karkówka w przyprawie kebabowej pieczona z cebulą i sosem majonezowo-ketchupowym. Pycha! :)
Karkówka kebabowa - składniki:
1 kg karkówki
2 cebule
5 łyżek majonezu
4 łyżki pikantnego ketchupu
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kebaba, słodka papryka, ostra papryka
Karkówka kebabowa - przepis:
Karkówkę oczyść, osusz, pokrój w plastry, rozbij tłuczkiem do mięsa i obficie dopraw przyprawą do gyrosa.
Cebulę obierz i pokrój w pióra.
Wymieszaj ze sobą majonez, ketchup, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż kolejno: 1/3 mięsa, 1/3 sosu, 1/2 cebuli, 1/3 mięsa, 1/3 sosu, 1/2 cebuli, 1/3 sosu i 1/3 mięsa. Tak przygotowane mięso przykryj pokrywką i włóż na minimum 3 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc).
Do zimnego piekarnika włóż naczynie z mięsem. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza i piecz mięso przez 1 godzinę 30 minut. Na 30 minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie, by mięso ładnie się przyrumieniło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz