wtorek, 13 kwietnia 2021

Kluski ziemniaczane z jabłkiem

Kluski ziemniaczane to proste, pyszne i szybkie w przygotowaniu danie, które najlepiej smakuje z przyrumienioną bułką tartą i cukrem trzcinowym. :)
Kluski ziemniaczane z jabłkiem


Kluski ziemniaczane z jabłkiem - składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 2 duże, dość kwaśne jabłka
  • sól


Kluski ziemniaczane z jabłkiem - przepis:

  • Ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę, pozostaw do ostudzenia.
  • Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Na stolnicę wsyp obie mąki, wbij jajko, dodaj ziemniaki i jabłka. Zagnieć ciasto.
  • Odrywaj kawałki ciasta i formuj je w kulki.
  • W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Na wrzątek wrzucaj kluski i gotuj przez 10 minut, licząc od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody.
  • Kluski podawaj z dużą ilością przyrumienionej na maśle bułki tartej i cukrem trzcinowym.
Smacznego!
Kluski ziemniaczane z jabłkiem

Kluski ziemniaczane z jabłkiem

Kluski ziemniaczane z jabłkiem

Kluski ziemniaczane z jabłkiem

Kluski ziemniaczane z jabłkiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz