Kluski ziemniaczane to proste, pyszne i szybkie w przygotowaniu danie, które najlepiej smakuje z przyrumienioną bułką tartą i cukrem trzcinowym. :)
Kluski ziemniaczane z jabłkiem - składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
3/4 szklanki mąki
1 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 jajka
2 duże, dość kwaśne jabłka
sól
Kluski ziemniaczane z jabłkiem - przepis:
Ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę, pozostaw do ostudzenia.
Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę.
Na stolnicę wsyp obie mąki, wbij jajko, dodaj ziemniaki i jabłka. Zagnieć ciasto.
Odrywaj kawałki ciasta i formuj je w kulki.
W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Na wrzątek wrzucaj kluski i gotuj przez 10 minut, licząc od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody.
Kluski podawaj z dużą ilością przyrumienionej na maśle bułki tartej i cukrem trzcinowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz