Nie wiesz co zrobić z zalegającymi w lodówce białkami? Upiecz kokosanki! Chrupiące z zewnątrz, miękkie, lekko ciągnące się w środku... Są przepyszne! :)
Kokosanki - składniki:
4 białka
2/3 szklanki drobnego cukru
kilka kropel aromatu waniliowego
3 szklanki wiórków kokosowych
szczypta soli
Kokosanki - przepis:
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj cukier. Cały czas miksuj masę na dość niskich obrotach miksera. Dodaj kilka kropli aromatu waniliowego. Delikatnie wymieszaj łyżką.
Kolejno dodaj wiórki kokosowe. Całość delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki.
Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką nabieraj masę i formuj na papierze kokosanki.
Blachę do pieczenia z kokosankami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 18 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz