piątek, 9 kwietnia 2021

Kokosanki

Nie wiesz co zrobić z zalegającymi w lodówce białkami? Upiecz kokosanki! Chrupiące z zewnątrz, miękkie, lekko ciągnące się w środku... Są przepyszne! :)
Kokosanki




Kokosanki - składniki:

  • 4 białka
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 3 szklanki wiórków kokosowych
  • szczypta soli


Kokosanki - przepis:

  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj cukier. Cały czas miksuj masę na dość niskich obrotach miksera. Dodaj kilka kropli aromatu waniliowego. Delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Kolejno dodaj wiórki kokosowe. Całość delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki.
  • Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką nabieraj masę i formuj na papierze kokosanki.
  • Blachę do pieczenia z kokosankami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 18 minut.
  • Kokosanki studź na kratce.
Smacznego!
Kokosanki

Kokosanki

Kokosanki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz