środa, 21 kwietnia 2021

Makaron z kurczakiem, boczkiem i szpinakiem

Makaron z kurczakiem, boczkiem, szpinakiem i pomidorami w kremowym sosie na bazie serka topionego to świetny pomysł na pożywną kolację lub obiad.
Makaron z kurczakiem, boczkiem i szpinakiem



Makaron z kurczakiem, boczkiem i szpinakiem - składniki:

  • 350 g makaronu
  • 3 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g szpinaku
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 250 g wędzonego boczku
  • 200 g serka topionego ziołowego
  • 250 ml gorącej wody
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek
  • olej do smażenia



Makaron z kurczakiem, boczkiem i szpinakiem - przygotowanie:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej olej, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż przez 2 minuty. Dodaj liście szpinaku, smaż do momentu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Dodaj pokrojone pomidory. Smaż przez 5 minut. Zdejmij z patelni.
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i tyminakiem. Boczek pokrój w kostkę. 
  • Boczek wraz z pokrojoną piersią kurczaka wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż do zarumienienia. Dodaj wcześniej przesmażony szpinak z pomidorami.
  • W gorącej wodzie rozpuść serek topiony. Mieszankę wlej na patelnię, dopraw solą i pieprzem, i gotuj jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje.
  • Na talerz wyłóż makaron, a następnie sos. 
Smacznego!
Makaron z kurczakiem, boczkiem i szpinakiem

1 komentarz:

  1. Szczerze? Mogłabym makaron jeść codziennie. Zapisuje przepis i spróbuje tej alternatywy

    OdpowiedzUsuń