Niesamowicie wilgotne i wspaniale pachnące muffinki z dodatkiem banana i gorzkiej oraz mlecznej czekolady. Muffinki są proste i szybkie w przygtowaniu, a do tego przepyszne. Polecam!
Muffinki z bananem i czekoladą - składniki:
- 225 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżka soku z cytryny
- 0,5 szklanki mleka
- 70 g jogurtu naturalnego
- 70 g oleju
- 1 jajko
- 50 g mlecznej czekolady
- 25 g gorzkiej czekolady
Muffinki z bananem i czekoladą - przepis:
- Banana obierz, rozgnieć widelcem i skrop sokiem z cytryny.
- W misce wymieszaj ze sobą suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i sól.
- W drugiej misce wymieszaj widelcem lub rózgą mokre składniki: mleko, jogurt naturalny, olej i jajko.
- Do suchych składników dodaj drobno posiekaną czekoladę, wymieszaj. Dodaj banana, delikatnie wymieszaj.
- Mokre składniki dodaj do suchych i wymieszaj łyżką.
- Ciasto rozłóż do foremek na muffinki (mniej więcej do 3/4 wysokości).
- Muffinki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 18 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz