wtorek, 27 kwietnia 2021

Muffinki z bananem i czekoladą

Niesamowicie wilgotne i wspaniale pachnące muffinki z dodatkiem banana i gorzkiej oraz mlecznej czekolady. Muffinki są proste i szybkie w przygtowaniu, a do tego przepyszne. Polecam!
Muffinki z bananem i czekoladą



Muffinki z bananem i czekoladą - składniki:

  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 szklanki mleka
  • 70 g jogurtu naturalnego
  • 70 g oleju
  • 1 jajko
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 25 g gorzkiej czekolady



Muffinki z bananem i czekoladą - przepis:

  • Banana obierz, rozgnieć widelcem i skrop sokiem z cytryny.
  • W misce wymieszaj ze sobą suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i sól.
  • W drugiej misce wymieszaj widelcem lub rózgą mokre składniki: mleko, jogurt naturalny, olej i jajko.
  • Do suchych składników dodaj drobno posiekaną czekoladę, wymieszaj. Dodaj banana, delikatnie wymieszaj.
  • Mokre składniki dodaj do suchych i wymieszaj łyżką.
  • Ciasto rozłóż do foremek na muffinki (mniej więcej do 3/4 wysokości).
  • Muffinki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 18 minut. 
Smacznego!
Muffinki z bananem i czekoladą

Muffinki z bananem i czekoladą

Muffinki z bananem i czekoladą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz