Wyjątkowe puszyste, maślane drożdżówki do odrywania z dodatkiem Nutelli i kruszonki, które przypadną do gustu nie tylko najmłodszym. Te bułeczki są wyśmienite!
Odrywane bułeczki drożdżowe z Nutellą - składniki na rozczyn:
- 30 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka letniego mleka
Odrywane bułeczki drożdżowe z Nutellą - składniki na ciasto:
- 4 szklanki mąki pszennej (najlepiej typu 550)
- 1 łyżka cukru
- 2 jajka
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 120 g roztopionego i ostudzonego masła
- do posmarowania: 1 jajko + 1 łyżka mleka
Składniki na kruszonkę:
- 50 g masła
- 1/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki
Odrywane bułeczki drożdżowe z Nutellą - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn.Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, mąkę i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Na stolnicę lub do misy miksera przesiej mąkę, dodaj cukier, jajka, żółtko, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
- Po upływie powyższego czasu ponownie krótko zagnieć ciasto i podziel je na 11-12 części. Każdą część uformuj na kształt placuszka, na środku połóż łyżeczkę Nutelli i uformuj okrągłą bułeczkę.
- Bułeczki przełóż do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępie około 1 cm. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 35 minut.
- W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagnieć, tworząc sypką kruszonkę, i wstaw na 20 minut do lodówki.
- Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz