Pyszne i proste w przygotowaniu placki z dodatkiem kakao i mielonych orzechów laskowych.
Placki czekoladowo-orzechowe - składniki:
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 0,5 szklanki mielonych orzechów laskowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 35 g roztopionego i ostudzonego masła
- dodatkowo: olej do smażenia
Placki czekoladowo-orzechowe - przepis:
- W misce wymieszaj mąkę wraz z kakao, orzechami, proszkiem do pieczenia i solą.
- Jajka krótko zmiksuj z cukrem. Wlej mleko. Ponownie zmiksuj. Stopniowo dodawaj suche składniki. Wlej ostudzone i rozpuszczone masło. Krótko zmiksuj.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Wyglądają obłędnie i jestem przekonana, że tak samo smakują!
OdpowiedzUsuń