Lekka, pyszna i ekspresowa w przygotowaniu potrawka z piersi kurczaka z dodatkiem marchewki, pietruszki i selera naciowego.
Potrawka z piersi kurczaka - składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
- 2 marchewki
- 0,5 pietruszki
- 3 łodygi selera naciowego
- 50 g masła
- 50 g mąki
- około 600-700 ml bulionu drobiowego
- przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz
Potrawka z piersi kurczaka - przepis:
- Mięso oczyść, osusz i pokrój w plastry. Dopraw solą i pieprzem.
- Marchewkę i pietruszkę pokrój w kostkę, a selera naciowego w plasterki.
- Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznie wymieszaj rózgą. Wlej zimny bulion i cały czas mieszając, doprowadź zawartość patelni do wrzenia. Do sosu włóż kawałki kurczaka. Gotuj przez 10 minut. Dodaj warzywa. Gotuj przez kolejne 10 minut. Całość dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz