Sernik na zimno z wafelkami Princessa Zebra z dodatkiem warstwy czekoladowej to pyszny pomysł na deser, któremu nie oprze się żaden łasuch. :)
Sernik na zimno z wafelkami - składniki na sernik:
100 g okrągłych biszkoptów
500 g trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
0,5 szklanki cukru
1,5 łyżki żelatyny
1/4 szklanki zimnej wody
2 wafelki Princessa Zebra
125 ml śmietany kremówki 30%
Sernik na zimno z wafelkami - składniki na masę czekoladową:
250 ml śmietany kremówki 30%
75 g gorzkiej czekolady
1,5 łyżeczki żelatyny
2 łyżki zimnej wody
1 wafelek Princessa Zebra
Pozostałe składniki:
30 g gorzkiej czekolady
Sernik na zimno z wafelkami - przepis:
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno tortownicy wyłóż biszkoptami.
Przygotuj masę serową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
Twaróg zmiksuj z cukrem. Do żelatyny dodaj 2 łyżki masy, wymieszaj. Żelatynę wlej cienkim strumieniem do masy serowej, dokładnie zmiksuj.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Ubitą śmietanę delikatnie wmieszaj w masę serową.
Wafelki pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do masy serowej, delikatnie wymieszaj.
Masę serową wylej na biszkopty. Tortownicę z masą włóż do lodówki na czas przygotowania masy czekoladowej.
Przygotuj masę czekoladową. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i pozostaw do lekkiego ostudzenia. Czekolada nie może być zbyt ciepła, ale powinna mieć płynną konsystencję.
Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 2 łyżki śmietany, wymieszaj. Żelatynę wlej cienkim strumieniem do ubitej śmietany, dokładnie zmiksuj.
Do ostudzonej czekolady, stopniowo łyżka po łyżce, dodawaj ubitą śmietanę. Masę mieszaj łyżką.
Princessę pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do ubitej śmietany z czekoladą. Delikatnie wymieszaj.
Masę czekoladową wyłóż na sernik. Wierzch ciasta oprósz startą gorzką czekoladą. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz