Wspaniale pachnąca cynamonem szarlotka na kruchym cieście z pyszną, przyjemnie chrupiącą warstwą z płatkami Cini Minis. Niebo w gębie!
Szarlotka Cini Minis - składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 szklanka cukru pudru
- około 2 łyżek bułki tartej
Szarlotka Cini Minis - pozostałe składniki:
- 1,5 kg jabłek
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- 2 łyżeczki cynamonu
Szarlotka Cini Minis - składniki na warstwę z Cini Minis:
- 125 g masła
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki mleka w proszku
- 4 szklanki płatków śniadaniowych Cini Minis
Szarlotka Cini Minis - przepis:
- Formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Przygotuj ciasto. Mąkę przesiej na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj posiekane na mniejsze kawałki maslo, żółtka, jajka, śmietanę i cukier puder. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
- Ciasto podziel na dwie części. Jedną częścią wylep dno formy do pieczenia. Gęsto ponakłuwaj widelcem. Wierzch ciasta delikatnie posyp niewielką ilością bułki tartej, która w trakcie pieczenia wchłonie nadmiar soku z jabłek. Drugą część ciasta owiń folią spożywczą i wstaw na około 30 minut do zamrażalnika.
- Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Odciśnij z nadmiaru soku. Do jabłek dodaj cukier waniliowy i cynamon, wymieszaj. Jabłka wyłóż na wylepiony w formie spód.
- Drugą część ciasta rozwałkuj na kształt formy i przełóż na jabłka. Nakłuj widelcem.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. Pozostaw do ostudzenia.
- Przygotuj warstwę Cini Minis. W rondelku rozpuść masło wraz z miodem. Energicznie mieszając, stopniowo dodawaj mleko w proszku i mieszaj do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Wsyp płatki Cini Minis, delikatnie wymieszaj.
- Warstwę Cini Minis wyłóż na ostudzoną szarlotkę.
- Ciasto podawaj po całkowitym zastygnięciu warstwy Cini Minis.
Bardzo kuszący przepis, muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam. :)
Usuń