Wspaniale pachnąca cynamonem szarlotka na kruchym cieście z pyszną, przyjemnie chrupiącą warstwą z płatkami Cini Minis. Niebo w gębie!
Szarlotka Cini Minis - składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła
3 żółtka
1 jajko
2 łyżki śmietany 18%
1 szklanka cukru pudru
około 2 łyżek bułki tartej
Szarlotka Cini Minis - pozostałe składniki:
1,5 kg jabłek
1 cukier waniliowy (16 g)
2 łyżeczki cynamonu
Szarlotka Cini Minis - składniki na warstwę z Cini Minis:
125 g masła
3 łyżki miodu
3 łyżki mleka w proszku
4 szklanki płatków śniadaniowych Cini Minis
Szarlotka Cini Minis - przepis:
Formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Przygotuj ciasto. Mąkę przesiej na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj posiekane na mniejsze kawałki maslo, żółtka, jajka, śmietanę i cukier puder. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto podziel na dwie części. Jedną częścią wylep dno formy do pieczenia. Gęsto ponakłuwaj widelcem. Wierzch ciasta delikatnie posyp niewielką ilością bułki tartej, która w trakcie pieczenia wchłonie nadmiar soku z jabłek. Drugą część ciasta owiń folią spożywczą i wstaw na około 30 minut do zamrażalnika.
Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Odciśnij z nadmiaru soku. Do jabłek dodaj cukier waniliowy i cynamon, wymieszaj. Jabłka wyłóż na wylepiony w formie spód.
Drugą część ciasta rozwałkuj na kształt formy i przełóż na jabłka. Nakłuj widelcem.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. Pozostaw do ostudzenia.
Przygotuj warstwę Cini Minis. W rondelku rozpuść masło wraz z miodem. Energicznie mieszając, stopniowo dodawaj mleko w proszku i mieszaj do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Wsyp płatki Cini Minis, delikatnie wymieszaj.
Warstwę Cini Minis wyłóż na ostudzoną szarlotkę.
Ciasto podawaj po całkowitym zastygnięciu warstwy Cini Minis.
Bardzo kuszący przepis, muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam. :)
Usuń