sobota, kwietnia 17, 2021

Zapiekanka tostowa z szynką i jajkami

Wyjątkowa zapiekanka śniadaniowa z chleba tostowego z dodatkiem szynki, jajek i pomidorów. Całość zalana jest sosem śmietanowym z mozzarellą, a na wierzchu ułożone są wspaniale chrupiące, aromatyczne grzanki.
Zapiekanka tostowa z szynką i jajkami




Zapiekanka tostowa z szynką i jajkami - składniki:

  • około 3/4 opakowania chleba tostowego
  • 200 g szynki
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 pomidory
  • przyprawy: bazylia, oregano, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: olej + 30 g masła

Składniki na zalewę:

  • 1 i 1/4 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 2 jajka
  • 125 g tartej mozzarelli
  • przyprawy: sól i pieprz



Zapiekanka tostowa z szynką i jajkami - przepis:

  • Z dziesięciu kromek chleba tostowego odkrój skórkę. Chleb pokrój w kostkę. Dopraw bazylią, oregano i ziołami prowansalskimi. Dodaj olej, wymieszaj. Kostki chleba przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 5-7 minut - do lekkiego zarumienienia.
  • Kilka kromek chleba tostowego rozłóż na dnie formy do pieczenia o wymiarach około 20x25 cm. Posmaruj cienką warstwą musztardy. Ułóż plasterki szynki, ponownie posmaruj musztardą. 
  • Jajka obierz, pokrój na połówki i ułóż na szynce żółtkiem do dołu.
  • Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę i poukładaj między jajkami.
  • Śmietanę zmiksuj z jajkami. Dodaj mozzarellę, sól i pieprz, wymieszaj. Mieszanką zalej składniki zapiekanki.
  • Na wierzchu ułóż przygotowane wcześniej grzanki. Na grzankach rozłóż cienko pokrojone kawałki masła.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Smacznego!

Źródło przepisu: smakinatalerzu.pl
Zapiekanka tostowa z szynką i jajkami

Zapiekanka tostowa z szynką i jajkami

Zapiekanka tostowa z szynką i jajkami

Zapiekanka tostowa z szynką i jajkami

Zapiekanka tostowa z szynką i jajkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger