Wyśmienite roladki drobiowe z dodatkiem kaszy jaglanej, szpinaku i sera żółtego.
Roladki drobiowe faszerowane kaszą jaglaną i szpinakiem - składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
- 200 g mrożonego szpinaku
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej
- 100 g sera żółtego
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
- do panierowania: mąka + 1-2 jajka + bułka tarta
- dodatkowo: olej do smażenia
Roladki drobiowe faszerowane z kaszą jaglaną i szpinakiem - przepis:
- Rozmróź szpinak.
- Ugotuj kaszę jaglaną. Odmierzoną kaszę wsyp na sitko z drobnymi oczkami i przepłucz gorącą wodą. W garnku zagotuj 1 i 1/4 szklanki wody z 1,5 łyżki oleju i szczyptą soli. Kaszę jaglaną wrzuć na gotującą się wodę, przemieszaj i przykryj pokrywką. Kaszę gotuj na najmniejszej mocy palnika przez około 16-17 minut. Wyłącz gaz, pozostaw kaszę pod przykryciem jeszcze na 5 minut. Zdejmij pokrywkę i pozostaw kaszę do ostudzenia.
- Do miski wsyp kaszę, dodaj rozmrożony szpinak, starty na średnich oczkach tarki ser żółty i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wymieszaj.
- Piersi z kurczaka oczyść, osusz, przekrój wzdłuż na dwie części. Każdy kawałek mięsa cienko rozbij przez folię spożywczą. Dopraw solą i pieprzem.
- Na każdy kawałek mięsa wyłóż porcję farszu i ściśle zwiń w roladkę.
- Roladki obtaczaj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
- Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.