Wyśmienite roladki drobiowe z dodatkiem kaszy jaglanej, szpinaku i sera żółtego.
Roladki drobiowe faszerowane kaszą jaglaną i szpinakiem - składniki:
2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
200 g mrożonego szpinaku
0,5 szklanki kaszy jaglanej
100 g sera żółtego
0,5 pęczka natki pietruszki
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
do panierowania: mąka + 1-2 jajka + bułka tarta
dodatkowo: olej do smażenia
Roladki drobiowe faszerowane z kaszą jaglaną i szpinakiem - przepis:
Rozmróź szpinak.
Ugotuj kaszę jaglaną. Odmierzoną kaszę wsyp na sitko z drobnymi oczkami i przepłucz gorącą wodą. W garnku zagotuj 1 i 1/4 szklanki wody z 1,5 łyżki oleju i szczyptą soli. Kaszę jaglaną wrzuć na gotującą się wodę, przemieszaj i przykryj pokrywką. Kaszę gotuj na najmniejszej mocy palnika przez około 16-17 minut. Wyłącz gaz, pozostaw kaszę pod przykryciem jeszcze na 5 minut. Zdejmij pokrywkę i pozostaw kaszę do ostudzenia.
Do miski wsyp kaszę, dodaj rozmrożony szpinak, starty na średnich oczkach tarki ser żółty i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wymieszaj.
Piersi z kurczaka oczyść, osusz, przekrój wzdłuż na dwie części. Każdy kawałek mięsa cienko rozbij przez folię spożywczą. Dopraw solą i pieprzem.
Na każdy kawałek mięsa wyłóż porcję farszu i ściśle zwiń w roladkę.
Roladki obtaczaj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Pyszne, delikatne, wspaniale pachnące, idealne na śniadanie, przekąskę lub podwieczorek, placuszki z kaszy jaglanej z dodatkiem jabłka.
Placki z kaszy jaglanej z jabłkiem - składniki:
125 g kaszy jaglanej
500 ml mleka
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej tortowej
1 cukier waniliowy (16 g)
2 małe jabłka
dodatkowo: olej do smażenia
Placki z kaszy jaglanej z jabłkiem - przepis:
W pierwszej kolejności ugotuj kaszę jaglaną. Odmierzoną kaszę wsyp na sitko z drobnymi oczkami i przepłucz gorącą wodą. W garnku zagotuj mleko. Na gotujące się mleko wrzuć kaszę jaglaną, dodaj cukier waniliowy, i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut - do całkowitego odparowania płynu. Kaszę pozostaw do ostudzenia, a następnie zmiksuj przy pomocy blendera.
Do kaszy dodaj jajka i mąkę, zmiksuj. Dodaj obrane i starte na dużych oczkach tarki jabłka, wymieszaj.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Ekpresowy w przygotowaniu sernik czekoladowy przypadnie do gustu przede wszystkim wielbicielom mocno czekoladowych wypieków i ciężkich, gęstych, mazistych serników.
Sernik czekoladowy - składniki:
350 g trzykrotnie mielonego twarogu
250 g mascarpone
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 cukier waniliowy (16 g)
2 jajka
100 ml śmietany kremówki 30%
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
Składniki na polewę:
60 g gorzkiej czekolady
40 g masła
Sernik czekoladowy - przepis:
Gorzką i mleczną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw do ostudzenia.
Twaróg, mascarpone, cukier, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną zmiksuj ze sobą. Dodaj jajka, ponownie zmiksuj. Dodaj czekolady, ponownie zmiksuj. Dodaj śmietankę, krótko zmiksuj.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto jeszcze na 30 minut. W tym czasie piekarnik ma być zamknięty.
Po upływie powyższego czasu lekko otwórz piekarnik i pozostaw sernik do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj polewę. W kąpieli wodnej roztop czekoladę wraz z masłem. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
Gotowane piersi z kurczaka zapiekane pod pierzynką z serka śmietankowego i mozzarelli z dodatkiem brokuła, to przepyszny pomysł na lekki i sycący obiad.
Piersi z kurczaka zapiekane z brokułem - składniki:
2 filety z piersi kurczaka
500 ml bulionu warzywnego
1 brokuł
270 g serka śmietankowego typu Almette
125 g tartej mozzarelli
3 ząbki czosnku
przyprawy: sól i pieprz
Piersi z kurczaka zapiekane z brokułem - przepis:
W garnku zagotuj bulion, dodaj oczyszczone piersi z kurczaka, gotuj przez 30 minut.
Brokuły zblanszuj. W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru (dzięki temu dodatkowi, brokuły zachowają swój ładny kolor). Na wrzątek wrzuć wcześniej umyte i podzielone różyczki brokuła. Zawartość garnka zagotuj. Brokuły blanszuj przez 3 minuty.
W miseczce wymieszaj ze sobą serek śmietankowy, 75 g mozzarelli, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sól i pieprz.
Ugotowanego kurczaka porwij na mniejsze kawałki.
Do naczynia żaroodpornego przełóż kawałki kurczaka, kolejno wyłóż serek wymieszany z mozzarellą i przyprawami, na wierzchu ułóż brokuły. Całość posyp pozostałą mozzarellą.
Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Ciasto ucierane na kefirze możesz przygotować zarówno ze świeżymi brzoskwiniami, jak i z brzoskwiniami z puszki, a także z innymi owocami, np. z truskawkami, śliwkami czy rabarbarem. Ciasto jest puszyste i wilgotne, a przede wszystkim wyjątkowo proste w przygotowaniu. W zasadzie wystarczy wszystkie składniki wrzucić do miski, krótko zmiksować i gotowe.
Ciasto ucierane na kefirze z brzoskwiniami - składniki:
3 jajka
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
400 g kefiru
0,5 szklanki oleju
2,5 szklanki mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
około 300 g brzoskwiń - świeżych lub z puszki
dodatkowo: bułka tarta i cukier puder
Ciasto ucierane na kefirze - przepis:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę.
Dodaj kefir i olej, krótko zmiksuj.
Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, ponownie krótko zmiksuj.
Świeże brzoskwinie obierz i pokrój w kostkę. Brzoskwinie z puszki odsącz i pokrój w kostkę.
Tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Wierzch ciasta posyp przez sitko bułką tartą.
Na wierzchu poukładaj brzoskwinie.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.
Po upieczeniu możesz oprószyć ciasto cukrem pudrem.
Makaron z szynką, mozzarellą i słodką śmietanką to świetny pomysł na ekspresowy w przygotowaniu obiad lub kolację. Proste, szybkie i pyszne danie. :)
Makaron z szynką i mozzarellą - składniki:
350 g makaronu
2 cebule
3 ząbki czosnku
200 g wędliny
175 g sera mozzarella
200 ml śmietanki 30%
przyprawy: sól i pieprz
dodatkowo: olej do smażenia
Makaron z szynką i mozzarellą - przepis:
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż przez 3 minuty. Dodaj drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Na patelnię dodaj pokrojoną w kostkę wędlinę, smaż około 8 minut - do zarumienienia.
Na patelnię wlej śmietankę, dodaj porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę, dopraw solą i pieprzem. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się sera. Do sosu włóż makaron, dokładnie wymieszaj.
Biały lion to wyśmienite, słodkie, a zarazem dość lekkie ciasto składające się z biszkoptu, kremu budyniowego i warstwy ryżu preparowanego z kajmakiem. Całość dopełniają solone orzeszki ziemne. Pycha!
Składniki na biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
50 g białej czekolady
Składniki na krem budyniowy:
2 szklanki mleka
2 żółtka
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
200 g masła
2,5 łyżki soku z cytryny
Pozostałe składniki:
460 g masy kajmakowej
3 szklanki ryżu preparowanego
100 g orzeszków ziemnych solonych
Przygotowanie:
Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do momentu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek stopniowo dodawaj żółtka, cały czas miksując masę na niskich obrotach miksera. Dodaj mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszaj łyżką. Dodaj startą na najmniejszych oczkach tarki czekoladę, ponownie wymieszaj łyżką. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty.
Przygotuj krem budyniowy. W rondelku zagotuj 1 szklankę mleka. Pozostałe mleko zmiksuj z żółtkami, mąką pszenną, mąką ziemniaczaną i cukrem. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Pozostaw do ostudzenia. Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń. Pod koniec miksowania dodaj do masy sok z cytryny.
Masę kajmakową wymieszaj z ryżem preparowanym.
Złóż ciasto. Na spód biszkoptu wyłóż ryż wymieszany z kajmakiem, kolejno 3/4 kremu budyniowego, przykryj drugim blatem biszkoptu, wyłóż pozostałą część kremu. Wierzch ciasta posyp orzeszkami ziemnymi.
Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Polecam pyszną, duszoną karkówkę, która przypadnie do gustu przede wszystkim wielbicielom pikantnych aromatów. Musztarda i ketchup nadaje mięsu ciekawego smaku, a czosneki sos słodko-pikantny dodaje ostrości. To idealny pomysł na pyszny obiad!
Karkówka w pikantnym sosie - składniki:
1 kilogram karkówki
3 cebule
5 ząbków czosnku
5 łyżek musztardy sarepskiej
3 łyżki ketchupu pikantnego
3 łyżki sosu słodko-pikantnego (użyłam z Tao Tao)
1,5 szklanki wody
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek
dodatkowo: mąka do obtaczania + olej do smażenia
Karkówka w pikantnym sosie - przepis:
Karkówkę pokrój w plastry. Dopraw solą i pieprzem. Mięso obtocz w mące.
Na patelni rozgrzej olej i z obu stron obsmaż mięso.
Na patelni po smażeniu mięsa wrzuć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż 3 minuty. Wrzuć drobno pokrojoną cebulę. Smaż do zeszklenia.
Do garnka przełóż mięso, dodaj cebulę z czosnkiem, musztardę, ketchup, sos słodko-pikantny i wodę. Garnek przykryj pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez około 1 godzinę 10 minut - do miękkości mięsa. Sos dopraw solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem.
Pierś z kurczaka pod marchewkowo-porową pierzynką z dodatkiem puszystego, twarogowego serka ziołowego to pomysł na szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny obiad. Polecam! :)
Pierś z kurczaka pod marchewkowo-porową pierzynką - składniki:
Pierś z kurczaka pod marchewkowo-porową pierzynką - przepis:
Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Filety z piersi kurczaka przełóż do miski, wlej oliwę z oliwek, dodaj wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj. Filety z piersi kurczaka włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.
Marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Pora pokrój w półplasterki. Warzywa dopraw szczyptą soli i pieprzu, dodaj serek ziołowy, wymieszaj.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Ułóż filety, na filety wyłóż warzywa z serkiem.
Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę.
Niesamowicie chrupiąca, lekko słona skórka i miękkie, puszyste wnętrza - to idealny opis pysznych bułek preclowych.
Bułki preclowe - składniki:
400 g mąki luksusowej
25 g drożdży
1 łyżeczka cukru
130 ml letniego mleka
1 lyżeczka soli
130 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
75 g roztopionego i ostudzonego masła
do posypania: 1 łyżka soli gruboziarnistej
Dodatkowo:
3 litry wody
3,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Bułki preclowe - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj cukier i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, wodę i wyrośnięty rozczyn. Zacznij zagniatać ciasto. W trakcie zagniata wlej ostudzone i rozpuszczone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrób i podziel na 8 równych części. Każdą część uformuj na kształt okrągłej bułeczki.
Bułeczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej niewielką ilością oleju. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie w dużym, szerokim garnku zagotuj wodę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj sodę oczyszczoną. Garnek zdejmij z ognia. Wrzuć 4 bułki, odczekaj 30 minut i przy pomocy łyżki cedzakowej przełóż na blachę. Tak samo postępuj z pozostałymi 4 bułkami.
Bułki posyp solą gruboziarnistą.
Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Pyszne, orzeźwiające, warstwowe ciasto na biszkopcie składające się z cytrynowego kremu budyniowego i lekkiej cytrynowej pianki z dodatkiem słodkich brzoskwiń.
Składniki na biszkopt:
4 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (około 16 g)
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
do nasączenia biszkoptu: 0,5 szklanki wody + sok wyciśnięty z połowy cytryny + 1 łyżeczka cukru pudru
Składniki na krem cytrynowy:
3 cytryny
1,5 szklanki wody
2 budynie waniliowe (proszek: 2 x 40 g)
1,5 szklanki cukru
200 g miękkiego masła
Składniki na piankę cytrynową:
500 ml śmietany kremówki 30%
1 galaretka cytrynowa
3 łyżki cukru pudru
1 puszka brzoskwiń
Pozostałe składniki:
około 150 g herbatników
Ciasto cytrynowe z brzoskwiniami - przepis:
Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier i cukier waniliowy do momentu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 20 cm (można również użyć formę o wymiarach 25 x 30 cm, wówczas ciasto będzie nieco niższe), wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia. Nasącz biszkopt wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem pudrem.
Przygotuj krem cytrynowy. Wyciśnij sok z cytryn. Do soku wlej wodę. Odlej pół szklanki wody z sokiem. Pozostały płyn zagotuj z cukrem. W odlanej wodzie z sokiem rozmieszaj proszki budyniowe. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się soku z wodą i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Masę pozostaw do ostudzenia. Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
Przygotuj piankę cytrynową. Galaretkę rozpuść w 0,5 szklance wrzątku i pozostaw do ostudzenia. Brzoskwinie odsącz z soku i pokrój w kostkę. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Do ubitej śmietany dodaj ostudzoną galaretkę, krótko zmiksuj. Do masy dodaj pokrojone brzoskwinie. Wymieszaj.
Złóż ciasto. Na biszkopt wyłóż krem cytrynowy. Kolejno ułóż herbatniki i piankę cytrynową. Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.