Niesamowicie chrupiąca, lekko słona skórka i miękkie, puszyste wnętrza - to idealny opis pysznych bułek preclowych.
Bułki preclowe - składniki:
400 g mąki luksusowej
25 g drożdży
1 łyżeczka cukru
130 ml letniego mleka
1 lyżeczka soli
130 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
75 g roztopionego i ostudzonego masła
do posypania: 1 łyżka soli gruboziarnistej
Dodatkowo:
3 litry wody
3,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Bułki preclowe - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj cukier i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, wodę i wyrośnięty rozczyn. Zacznij zagniatać ciasto. W trakcie zagniata wlej ostudzone i rozpuszczone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrób i podziel na 8 równych części. Każdą część uformuj na kształt okrągłej bułeczki.
Bułeczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej niewielką ilością oleju. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie w dużym, szerokim garnku zagotuj wodę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj sodę oczyszczoną. Garnek zdejmij z ognia. Wrzuć 4 bułki, odczekaj 30 minut i przy pomocy łyżki cedzakowej przełóż na blachę. Tak samo postępuj z pozostałymi 4 bułkami.
Bułki posyp solą gruboziarnistą.
Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz