niedziela, 16 maja 2021

Bułki preclowe

Niesamowicie chrupiąca, lekko słona skórka i miękkie, puszyste wnętrza - to idealny opis pysznych bułek preclowych.
Bułki preclowe




Bułki preclowe - składniki:

  • 400 g mąki luksusowej
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 130 ml letniego mleka
  • 1 lyżeczka soli
  • 130 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 75 g roztopionego i ostudzonego masła
  • do posypania: 1 łyżka soli gruboziarnistej


Dodatkowo:

  • 3 litry wody
  • 3,5 łyżeczki sody oczyszczonej 



Bułki preclowe - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj cukier i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, wodę i wyrośnięty rozczyn. Zacznij zagniatać ciasto. W trakcie zagniata wlej ostudzone i rozpuszczone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto  przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • Wyrośnięte ciasto krótko wyrób i podziel na 8 równych części. Każdą część uformuj na kształt okrągłej bułeczki.
  • Bułeczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej niewielką ilością oleju. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
  • W międzyczasie w dużym, szerokim garnku zagotuj wodę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj sodę oczyszczoną. Garnek zdejmij z ognia. Wrzuć 4 bułki, odczekaj 30 minut i przy pomocy łyżki cedzakowej przełóż na blachę. Tak samo postępuj z pozostałymi 4 bułkami. 
  • Bułki posyp solą gruboziarnistą.
  • Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Smacznego!
Bułki preclowe

Bułki preclowe


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz